Slider

hemgjord sojamjölk

lördag 14 april 2018


Hemgjord sojamjölk! Ett enkelt recept för den som inte vill köpa på burk. Jag passade på att köpa torkade sojabönor i lösvikt från Punnitse ja Säästä när jag var i Helsingfors på bokmöte. Åbo har haft förut men har inte för tillfället, så det är ju synd. Jag valde ekologiska sojabönor.

Orsaken att jag gör sojamjölk i det här receptet, är för att ni på tisdag skall få ta del av något helt fantastiskt: hemgjord tofu! Herregud så nice, tänker ni nu. Och det tänker jag också! En liten bajsgrej nog att all tofu och mycket annan veganmat är förpackad i plast, så när jag insåg att man kanske kan göra det själv blev jag glad. Men ni får vänta på det receptet några dagar ännu!

**

Homemade soy milk! An easy recipe for those who don't want to buy soy milk. I bought dried soy beans from Punnitse ja Säästä when I was in Helsinki, since the store in Turku doesn't have any. I chose organic beans.

The reason I am making soy milk is because I will show you on Tuesday how you can make tofu with it! Oh god how nice, is what you are thinking now right? Me too! I hate that most vegan products are packaged in plastic, so I decided to make my own tofu.


Lägg dina sojabönor i kastrull och häll över rikligt med vatten. Låt koka upp och koka i några minuter. Ta av från spisen och låt dem svalna såpass mycket att du klarar av att röra dem med händerna. Skölj bort vattnet (du kan vattna växter med det) och mixa dem i en hushållsmaskin med nytt vatten. Nu använde jag inga exakta mått, men googla fram vilka förhållanden det skall vara mellan bönor och vatten så att ni säkert lyckas.

**

Put your soybeans in a saucepan with a lot of water. Let boil a few minutes. Remove from the heat and let them cool enough for you to handle them with your hands. Remove the water (you can water your plants with it) and put the beans in a blender with fresh water. I didn't use any specific amount of these two, so please google to make sure you get it right.



När alla bönor är mixade med vatten, är det bara att hälla det genom ett tunt tyg, jag köpte mitt på Eurokangas. Tyget kanske heter muslintyg eller gasbindetyg eller något, hehe jag vet ärligt talat inte. Jag bara "har ni tyg man kan använda i matlagning" och det räckte tydligen för henne att förstå. Pressa ur vätskan försiktigt så du inte söndrar tyget. Det som blir kvar i tyget kallas okara (bild 3) och kan sparas för andra recept, så släng ej! Jag lovar skriva om mina goda okarabiffar i något skede.

**

When all the beans have been mixed with water, just pour the mix through a cheesecloth. I bought mine at Eurokangas. Squeeze the thing carefully to get out all the liquids and try not to break your cheesecloth. What is left in the cloth is called okara (pic 3) and can be used in other recipes so don't throw it away. I will write about my delish okara patties later.


Koka sedan upp mjölken och låt sjuda 10-20 minuter så är du klar! Egentligen ganska enkelt men min blender saknade gummidelen som gör att den håller tätt, så jag har väl soja på precis varenda jävla möbel i mitt hem just nu men. Testa vetja!

**

Then boil the milk and let simmer for 10-20 minutes and then you are done! Very easy in fact, but the rubber part that keeps my blender tight was missing so I have soy on every freaking piece of furniture in my home now. Well. Try it out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Search This Blog

Använder Blogger.

Widget No.3

You can use this area to add any widget you want.

Social

Pages

BTemplates.com

Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

Your own copyright