Slider

hemgjord tofu

tisdag 17 april 2018


Idag gör vi egen tofu! Inga konstigheter, ganska lätt och smidigt! Positivt för en person som inte äter animaliska produkter men vill ha protein. I det här inlägget skrev jag hur man kan göra sojamjölk själv och idag fortsätter vi därifrån - hur man gör tofu av sin sojamjölk. Man kan såklart köpa mjölken också men här har jag gjort allting själv.

Om du gör mjölken med detsamma och direkt fortsätter på tofun, så kan du egentligen stänga av spisen och låta mjölken svalna i tre minuter och sedan börja göra din tofu. Det sista steget i sojamjölken är nämligen att man kokar upp mjölken, och det är också det första steget då man gör tofu - så du kan helt enkelt fortsätta rakt därifrån om du gör allting på en gång. Om du använder kall mjölk kokar du istället upp den och låter sedan stå i tre minuter.

**

Today we are making our own tofu! Nothing weird, pretty easy and fast! This is such a good thing for those who have a vegan diet but want protein. In this post I wrote about making your own soy milk and today we are continuing from that - how to make tofu from soy milk. Of course, if you want, you can buy the soy milk too.

If you are making the milk right before the tofu, you can just turn off the heat after the last step in making your own soy milk and let the milk cool for about three minutes. The last step in soy milk making is letting the milk boil and it is also the first step in making your own tofu, so after that you can just remove it from the heat and let cool for three minutes. If you are using cold milk, just boil it and let it cool for three minutes after that.


​När mjölken stått i tre minuter pressar du i citronsaft från en citron. Problemet här är att jag inte vet riktigt hur mycket det skall vara med tanke på mängden sojamjölk, men jag känner själv att det säkert är bättre med för mycket än för lite. Mjölken kommer då att börja skära sig, koagulera. Lägg lock på och låt stå i en kvart. Efter en kvart borde mjölken ha tjocknat ordentligt. Se gärna den här videon för att se på vilket sätt det skall se ut (jag lyckades inte få det på bild).

**

When the milk has cooled for three minutes, just squeeze some lemon juice in it. The problem is that I actually don't know how much lemon juice you should add, but I think more is better. The milk will start coagulating. Put a lid on and let sit for about 15 minutes. The milk should then have become thick. Please see this video to know exactly what it should look like, I didn't really get a photo of that.


Nu kan man sila blandningen genom ett tunt tyg (samma som jag använde för att göra sojamjölk) och försiktigt pressa ut vätskan. Därefter låter man tofun bli kvar i silduken och lägger tyngd på i ungefär en halvtimme. Sedan är man klar!

**

Now you can pour the mix through a cheesecloth (the same that you can use when making soy milk) and carefully squeeze out the liquids. After that you just leave the tofu inside the cheesecloth and let sit for about half an hour. It should also have weight on it (I used flour bags). Then you are ready!


Jag misslyckades lite med konsistensen på tofun, den blev inte så fast som jag ville. Troligtvis berodde det på att jag inte riktigt följde några mått när jag gjorde sojamjölken och mixade bönor med vatten. Jag hade också ganska lite citron i. Det blev ätbart dock! Men inte den perfekta tofun. Förvara tofun i en skål med kallt vatten i kylskåpet!

Har ni någon gång gjort tofu? Berätta gärna om hur det gick !

**

I kind of failed with the consistency of the tofu, it wasn't as firm as I wanted it to be. I think that was because I didn't use any specific amounts of soy beans and water when I mixed them as I made the soy milk. I also had very little lemon to use. It was perfectly eatable anyway! But not a perfect tofu. Store the tofu in the fridge in a bowl with cold water!

Have you ever made your own tofu? Please tell me how that worked out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Search This Blog

Använder Blogger.

Widget No.3

You can use this area to add any widget you want.

Social

Pages

BTemplates.com

Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

Your own copyright