söndag 15 april 2018

Zero Waste eller Low Impact Movement?


Jag fick en intressant fråga i inlägget om vad en rädd ekoperson tänker (klick!) om ifall jag kunde tänka mig att kalla mig för en person som är med i Low Impact Movement i stället för att kalla mig Zero Waste, eftersom det första är mer människovänligt och inte så strängt. Jag tyckte det här var så oerhört coolt och intressant!

Jag har länge funderat över om jag borde kalla mig Zero Waste eller inte, eftersom det egentligen är en felaktig benämning på livsstilen. Låt oss säga att jag köper frön i lösvikt och lägger i egen påse = Zero Waste. Men jag vet ju inte nödvändigtvis hur fröna kommit till butiken. Det kan hända att de kommit i en stor återanvändbar påse eller en stor papperspåse eller till och med i en plastpåse. I princip kan jag ju inte veta om det faktiskt är Zero Waste hela vägen igenom, även om det så klart är bra att ha med sina egna påsar oberoende. Samma sak med toapapper - att slänga ner det i toaletten är skräp, även om det inte åker i skräpkorgen. Krångligt, eller hur?!

​Ibland funderar jag om jag borde kalla det minimal waste istället? Också för att vara snällare med mig själv. Många blir arga på mig för (sorry men sant) fåniga saker och vill hitta fel i mig bara för att. Himla sorgligt tycker jag med tanke på att jag endast försöker göra bra och ändå sist och slutligen bara är en människa som, precis som vem som helst annan, fuckar upp saker och ting ibland.

Att leva Zero Waste innebär svårigheter om man t.ex. hamnar in på sjukhus eller är tvungen att äta medicin. Ibland har man inte heller möjligheten att få vissa produkter, hur man än vänder och vrider på saken. Jag är medveten om det här och vill liksom inte vara missvisande, men helt klart är Zero Waste det eftersom det antagligen aldrig faktiskt är Zero Waste, utan kanske två waste eller tre. Ni vet vad jag menar.

Om ni skulle leva Zero Waste, eller om ni redan gör det - skulle ni kunna kalla er något annat även om ni inte ändrar er livsstil? Jag har i två år kallat mig Zero Waste och på många sätt är det en del av min identitet och mitt varumärke vilket gör att jag känner mig både rädd och ensam när jag funderar på dessa saken. Kommer det att påverka mitt företag? Kommer det att göra att människor slutar läsa min blogg? Hur stor är risken att ändra på begreppet även om jag fortsätter leva lika som förr?

​Kommentera gärna nedan vad ni tycker!

**


I got an interesting question in my post about what a scared green person thinks (click!) if I could call myself a person within the Low Impact Movement instead of Zero Waste, since it is more human and not too strict. I thought this was so cool and interesting!

For a long time already, I have been thinking about whether I should call myself Zero Waste or not, since it kind of is a misleading concept. Let's say that I am buying seeds in bulk in my own bag = Zero Waste. But I seriously don't necessarily know how the seeds got to the store. They might have been delivered in a reusable bag, in a paper bag or in a plastic bag. So I can't really know if it actually is trash free all the way through, even though it of course is good to bring my own bags with me. It is the same with toilet paper - throwing it in the toilet is trash, even though it doesn't go in the trash can. Difficult, right.

Sometimes I am wondering if I should call it minimal waste instead? Also to be nicer to myself. Some people get so angry at me for (sorry but true) stupid reasons and just want to find flaws in me. So sad, don't you think? I am still trying to do my best but just like anyone else, I am human and I can sometimes fuck things up.

Living Zero Waste is hard if you for example have to go to the hospital and taking medication. Sometimes it is not even possible to get a product, no matter how hard you try. I am aware of this and I don't want to be misleading in what I say and do, but Zero Waste obviously is a misleading word. It is not Zero Waste, it is maybe two or three waste. You know what I mean.

Would you be able to start calling yourself something else but Zero Waste, if you are living a Zero Waste lifestyle (if you don't, then imagine the situation anyway)? This wouldn't mean changing your lifestyle but changing the way you talk about it. I have been calling myself Zero Waste for two years now and it really is a big part of me and my identity and brand. Changing what I call myself is scary and makes me feel alone. Will it affect my reputation, company and amount of readers on the blog? How big of a risk is it to change the word into something else?

​Please comment below and tell me what you think!
​En inspirerande video jag blev tipsad om av Ida!

**


An inspiring video Ida told me about!

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog