onsdag 9 maj 2018

det eviga tjatet på att influencer-yrket inte är krävande

Den här bilden tog en timme att skapa

Kommentar på Hannalicious inlägg som ni hittar här.

Bella8 MAJ, 2018 PÅ 12:29 | #
Att klaga på att det liv du lever skulle vara ångestfyllt är ju att inte sätta saker och ting i perspektiv direkt. Ni får saker gratis mot att ta fina bilder. Ansträngningen och prestationen går ju inte ens att jämföra med exempelvis universitetsstudier med stora tentor i typ medicinteknik eller företag som efter kanske år av förhandlingar och hårt jobb äntligen skriver avtal och sluter dealen. Allvarligt talat, skrattretande.

Vet du vad Bella: att skriva så där, det är skrattretande
.
Jag är ingen influencer men jag hoppas bloggen en dag kan ta mig så långt att jag kan leva på den 100 %. Så målet är väl att bli en influencer? Och redan nu med den lilla följarskara jag har, märker jag hur otroligt krävande yrket är. OTROLIGT krävande. Tycker också Bellas jämförelse med ett annat yrke känns lite onödig - det är väl klart att alla yrken ser olika ut. Precis lika "löjligt" är det väl att vara influencer som att vara det jag är: caféarbetare. Egentligen är det ju hur onödigt som helst att göra mat till andra när de lika gärna kan äta hemma. Jag menar, är man en bitter jävel så kan man tänka så! (Jag tänker inte så, det var hypotetiskt)

Saker jag insett i hopp om att bli en influencer:

Du kan arbeta i flera år på din blogg utan att läsarstatistiken ökar särskilt mycket. Det tar tid att bygga en publik.

Att skriva en kvalitativ artikel kan kräva en hel dags arbete. Där ingår skrivandet som dessutom skall granskas och vara välformulerat (för mig innebär det även i de flesta fall översättning till engelska),  tiden att planera en bild, samt ta den och redigera den. Och också artikelns layout: var skall vilken bild vara osv osv, skall texten vara kursiverad eller fet på vissa ställen. Med mer.

Att ta lyckade bilder är ett helvetes jobb. Det kan kräva flera timmar att få en bild som är intressant, unik, icke-suddig osv. Det räcker inte med en snabb bild på en produkt, man måste också ha fotorekvisita, hitta den rätta vinkeln, testa tio olika uppsättningar av bilden för att det faktiskt skall bli snyggt. Är det inte snyggt kommer människor inte att engagera sig på samma vis då de läser din blogg eller följer dig på Instagram eller något annat. I Norden är det dessutom inte världens lättaste grej att under det mörka halvåret fotografera bilder som är av hög kvalitet eftersom man t.ex. gärna vill använda dagsljus så att det inte blir en gulaktig ton över det hela. För mig har det här varit en otrolig utmaning speciellt eftersom jag inte är ledig under dagtid nästan någonsin. Betydligt lättare under sommaren.

Att bygga upp ett stort Instagram-konto kräver tid och konstant arbete. Det är varför jag inte har ens 1000 följare ännu - jag har inte tiden! Och fastän det är lätt att publicera bilder varje dag så måste man faktiskt tänka på att alla bilder måste ha ett syfte och vara lockande för följarna. Att publicera tråkiga saker eller något som inte alls är relaterat till det konto man har kommer inte att ge kontot extra värde. Och det är ju det som behövs för att kontot skall vara framgångsrikt (företagsmässigt). Det kräver MYCKET jobb.

En influencer får ta väldigt mycket skit. Du som läser detta och inte skriver blogg eller gör annat offentligt, tänk dig att någon du inte känner eller vet något om, kommer och kommenterar att du är patetiskt. Jag glömmer aldrig när det hände mig. Eller att någon säger något annat som sårar mycket. Jag tror att det här är svårt för folk att förstå som inte själv varit med om det, att det faktiskt gör ont. Även om det är ett tragiskt internettroll som inte har bättre för sig. Det här har gjort att åtminstone jag är otroligt försiktig i vad jag skriver. Orkar inte med them haters.

En influencer är konstant uppkopplad. Så länge som man är någon annan än Kenza och Blondinbella eller övriga riktigt kända influencers, kan man inte bara försvinna för ett halvår om man tycker det - om man hoppas på framgång. Och framgången behöver man för att det är ens jobb och man behöver pengar för att leva. Väldigt enkel matematik. Man måste arbeta nästan varje dag dygnet runt och dessutom orka vara pepp och inspirerande om man vill att någon överhuvudtaget skall orka läsa. Ni vet att jag har mått bajs det senaste halvåret och det syns ju nog tydligt i antalet besökare också. Vilken stress liksom att jag egentligen "borde" arbeta tre gånger mer än jag gör om jag vill att läsarantalet skall växa. Men jag måste lyssna på kroppen väldigt noga just nu så jag tar det ganska lugnt. Men i princip.

Det är aldrig som det ser ut på bilder. Det är lätt att tro att en bild på skratt innebär att hela kvällen varit det. Men ingen skulle lägga upp gråtbilder. Man lägger upp det som är snyggt och fint. Det är så klart inte särskilt hälsosamt men det är så det är. Man visar inte deppiga miner på bilder även om man egentligen är deppig. Så några bilder som gör att du tror att en influencer bara lever livet, behöver verkligen inte vara så. Det är sannolikt att bilden är resultatet av femtio andra bilder, där man frustrerat poserat med samma min och försökt se avslappnad och spontan ut, vilket är osanning. Jag tror inte att influencers slappnar av i sitt arbete någonsin, även om man kan tro det. För allt är ett jobb. En fantastisk dag på spa kanske faktiskt är fantastisk, men du är inte där för att stänga av utan måste ha ögonen öppna för att därefter kunna skriva en bra review om stället. Det är så mycket annat än bara lyxiga middagar och perfekta vänskaper som döljer sig bakom bilderna. Du skulle antagligen aldrig ställa upp i en reklam där du skall se glad ut och sedan visa sura miner. Då vill de ju inte ha dig på bild som syftet är glada miner. Ni fattar. Många influencers reser väldigt mycket och får se fina ställen men uppoffrar då mycket tid när de kunde vara i sitt hemland med sinsa nära och kära och sköta viktiga vardagsärenden, samt lever i olika tidszoner varje månad och sätter kroppen helt ur balans. Att resa är väldigt privilegierat men också väldigt påfrestande.

Och det där om att bara få saker gratis och skriva om dem???? FÖR I HELLLLLL. Det är ju inte alls sådär. Det är som att summera mitt arbete på caféet med att jag ler till en kund och säger priset. Lätt va? Nej, det är mycket mer än så. Fy vad arg jag blir på folk som klankar ner på yrken. Precis samma är det ju om du är ett marknadsföringsföretag och du skall göra en reklamfilm om en produkt. Du får antagligen produkten gratis då och så filmar du den. Låter lätt kanske men är inte alls. Bakom varje stor blogg är ett oerhört arbete och jag hoppas att alla kommer ihåg det. Kanske man kan ha som tumregel att ju mer en influencer ser ut som att hen aldrig jobbar, desto bättre är hen på sitt jobb! Det kräver erfarenhet att få det att se lättsamt och avslappnat ut. Så är det bara.

Vad anser ni om influencer-yrket?

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog