lördag 16 juni 2018

den enkla vägen att irritera en finlandssvensk
Varenda finlandssvensk relaterar hårt.

Det är nämligen så att nästan ingen vet att jag existerar i Danmark och Sverige. Jag förklarar att jag är finlandssvensk och använder till och med ord som "jag är finländsk i 'blodet'" för att de kanske skulle förstå. Jag säger att nej, jag är inte född i Sverige och flyttad till Finland, jag är finländsk och har inga svenska rötter. Jag har mer mellaneuropeiska rötter än svenska liksom. Ingen frågar om jag är inflyttad från Frankrike.

Igår träffade jag t.ex. en pige i Köpenhamn som sade "jaha så du är finlandssvensk? Är du född i Finland?" och jag ba men jo jag är. Sedan diskuterade vi hur länge jag skall vara i Köpenhamn och hon undrade när jag skall flytta hem igen. Jag svarade att möjligen efter sommaren om jag inte blir ett år till kvar i Kph. Hon svarade "hem till Åbo eller hem till Stockholm?".

Jag ville bara gå därifrån. För i helvetttttte. Hem till Stockholm?? Är det finlandssvenskarnas huvudstad? Jag får också frågor här om jag känner mig mer svensk eller finländsk. Vissa tror också att det är en liten by i Finland där alla finlandssvenskar kommer ifrån, inte hela kustremsan. Ja, ibland vet de inte ens vilken valuta vi använder. Jag tror vår valuta heter finlandssvenska kronan eller något för den som vill besöka den finlandssvenska staden i Finland. Den är full av svenskar btw :)

Jag tänker osökt på tiden då jag gick i lågstadiet och vi hade temat "Norden". Vi skrev faktaböcker om alla nordiska länder och jag minns hur intressant det var. Jag färgade mina bilder med krita så att handen värkte. Blev helt kär i Danmark och Island och fortfarande minns jag väldigt många saker som vi lärde oss. Lärde mig allt om Reykjavik och blev besatt av fakta om varma källor. För några år sedan när jag var i Köpenhamn senast, träffade jag en dansk-svensk kvinna på en båt som jag pratade med. Hennes frågor var ungefär "Hurdan miljö är det i Finland? Hur ser naturen ut där? Är det kallt där?" och jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Det är inte precis som att Finland och Sverige är så väldigt olika. Och jag undrar på riktigt, liksom seriöst, lär sig inte barn i Norden om Finland? Eller är det bara så ointressant som pigen igår konstaterade "finnar verkar ju vara väldigt tysta och tillbakadragna. Men jag har aldrig varit i Finland". Nä men besök Finland då och se att de är människor precis som alla andra.

Vi har två officiella språk, finska och svenska. Minoriteten kallas finlandssvenskar och är finländare med ett annat modersmål än majoriteten. Precis som i Schweiz där det finns fyra officiella språk men där ingen ifrågasätter om man är tysk eller från Schweiz "från början". Det är dags att världen öppnar ögonen och lär sig lite om Finland. Det är ett helt fantastiskt land på så många sätt och vis och folk vågar bara inte besöka det ifall att det är en alltför stor kulturchock eller något. Spoiler: det är inte. Enda skillnaden mellan Danmark och Finland är att vattnet är godare i Finland och att man själv får bära ut sin öl på terrassen i Danmark.

Ta en risk och förälska dig i en finlandssvensk vettja.

**

A text about what a Swedish speaking Finn actually is. Of course written på finlandssvenska so please use google translate ;).

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

Social

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog