onsdag 8 augusti 2018

en vegan berättar

Läs Leonas och Malins berättelser om veganism genom att klicka här.

Andra personer får mer än gärna sicka in texter om varför de är veganer till groniabo@gmail.com ! Allting publiceras på bloggen.
MAJ

Mitt beslut att bli vegan var faktiskt ganska spontant. Jag var redan vegetarian sedan några månader tillbaka, då jag bestämde mig för en vegansk månad, som ett nyårslöfte. Jag hade ju länge tänkt på att jag, som är en stor djurvän, inte var bekväm med att djur utnyttjades som maskiner eller produkter.

De första veckorna som vegan gjorde jag otroliga mängder research, vilket är viktigt när man gör stora förändringar i sin kost, och blev både chockerad och äcklad när jag fick se hur djurindustrin behandlade både djuren och miljön. Jag hade ingen aning om den stora klimatpåverkan som kött- och mjölkprodukter hade, och visste inte heller hur djur helt enkelt kunde slängas bort då de inte var lönsamma. Jag hade inte förstått hur konstigt det är att vi t.ex. dricker ett annat djurs bröstmjölk, eller hur ologiskt det egentligen är att föda upp djur bara för att slakta dem, när det finns så otroligt god vegansk mat som är lika näringsrik.

Efter några veckor märkte jag också hur jag mådde bättre, min hy blev finare, min energinivå var högre, och min mage mådde bättre. I början handlade det endast om att äta vegansk kost, men så småningom slutade jag även med djurtestade produkter, att gå på zoo, att köpa läder och ull, osv. Det känns verkligen bättre för mig att veta att jag gör vad jag kan för att inte bidra till konsumtion och produktion jag inte understöder, och det gör att jag varje dag verkligen reflekterar över mina val, något jag tvivlar på att alla gör.

I dagens värld är det så otroligt lätt att vara vegan, det finns en massa bra mat, restauranger, recept, o.s.v. som inte innehåller animalier, och på internet hittar du en massa tips. Jag känner mig nästan överväldigad i matbutiken nuförtiden, eftersom det finns så otroligt många alternativ i jämförelse med då jag blev vegan för 3,5 år sedan. Mina råd till personer som är intresserade av veganism är att ta det steg för steg, att läsa på, och att vara öppen. Gå med i vegangrupper på facebook för att ställa frågor och inspiration, av egen erfarenhet kan jag säga att folk är superpositiva och glada att hjälpa. Mina egna favoriter är "Vad lagar du för veganmat idag?", "Veganska skönhetsprodukter", och "Sipsikaljavegaanit". Om det känns för jobbigt, tänk inte "allt eller inget" och genast bli vegan på heltid, gör då så mycket du känner att du kan, allt du gör minskar lidandet och den ohållbara konsumtionen.

Filmer jag rekommenderar är "Cowspiracy", "Forks over knives", "Blackfish", och "Earthlings", som alla belyser olika problem som uppstår då man utnyttjar djur. Jag erkänner att det var otroligt svårt att ta in allt i början, och jag blev både arg och ledsen, men i längden är det bättre att utbilda sig själv istället för att blunda, så att vi kan utvecklas. Jag saknar verkligen inte de saker jag lever utan, istället är jag tacksam för allt nytt ja lärt mig och är glad över att jag som vegan kan bidra till en bättre värld. Att bli vegan är verkligen ett av de bästa beslut jag har gjort!

- Maj L.

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog