lördag 22 september 2018

den fantastiska äppelchutneyn - du hinner ännu



En läsare tipsade mig om att göra äppelchutney av alla äpplen! Bra bra bra, sagt och gjort, här kommer ett smarrigt recept jag testade:

Du behöver:
½ kg äpplen
2,5 dl socker
1 gul lök
2 dl äppelvinäger
1 mellanstark chili
1,5 klyfta vitlök
½ tsk riven färsk ingefära
1-2 tsk kanel

Gör så här:
Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Skalen kan man senare koka med lika delar vatten och göra te av, så släng inte! Finhacka gula löken tillsammans med vitlöken. Kärna ur chilin och finhacka. Koka upp allting utom sockret i en kastrull och låt sjuda i 10 minuter. Addera sockret och låt sjuda 40 minuter. Låt svalna och häll upp i en ren glasburk och förvara kallt i några veckor innan du äter. Den är godare när den fått stå lite - och passar perfekt till höstiga grytor. Testa! Fortfarande finns det äpplen i våra trädgårdar.

Du hittar mitt äpplemos-recept här.

**


A reader suggested that I would make apple chutney from all of the apples we have! Good, I did it! Here is a delicious recipe I tried:

You need:
½ kg of apples
2,5 dl of sugar
1 yellow onion
2 dl of apple vinegar
1 medium strong chili
1,5 cloves of garlic
½ teaspoon of grated ginger
1-2 teaspoons of cinnamon

Instructions:
Peel, remove the seeds and cut the apple in small pieces. You can make tea from the peel later by boiling 1 part of peels with 1 part of water, so don't throw it out. Cut the onion and the garlic into small pieces. Remove the seeds from the chili and cut it nicely. Bring everything except for the sugar to a boil in a saucepan and let simmer for 10 minutes. Then add the sugar and let simmer for 40 minutes. Let cool and put in a clean jar and keep it in the fridge for a few weeks before using it. It tastes better later on and is perfect in stews this fall. Try! We still have apples in our gardens.

Find my apple jam recipe here.



Skicka en kommentar

Använder Blogger.

Social

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog