Pages

Search This Blog

onsdag 5 september 2018

hemgjord äppelmos + varför vi måste äta äpplen NU

 Jag skrev ju tidigare att en hel del av de äpplen som finns i trädgårdarna nu går till spillo då ingen äter dem. Så jag jobbar hårt här hemma för att äta min mormors äppelträd tomma! Först ut var äppelmos, som var överraskande lätt och precis så gott som när mormor gjorde det när vi var mindre. ÄLSKADE folk, ÄT äpplen nu! Och då menar jag inhemska lokala äpplen som du hittar hos en bekant eller hemma hos dig själv. Inte butiksköpta, det finns så många gratisäpplen. Har man tur bor man nära ett område där folk lägger ut äpplen i lådor vid gatorna för vem som helst att ta. Då skall man ta!

Julias fantastiska äppelmos

Du behöver:
2 kg hela äpplen
5 dl socker
1,5-2 dl vatten
valfria kryddor, t.ex. kanel och kardemumma

Gör så här:
Skala äpplena och kärna ur dem. Skär sedan i små bitar. OBS! Skalet kan sparas för t.ex. hemgjort te, så släng inte bort! Lägg äppelbitarna i en stor kastrull med resten av ingredienserna och låt koka upp. Låt koka i ca 15 minuter och rör om undertiden! Det bränns i botten annars. Stäng sedan av plattan, mosa äpplena med en potatisstöt och låt svalna innan du häller upp i rena burkar. Kan frysas in vid behov! SUPERgott.

____________________

As I wrote earlier, a lot of the apples in the gardens go bad before anyone eats them. So I am working hard to avoid losing my grandmother's apples this year! The first recipe I tried was homemade apple jam, which was surprisingly easy and delicious to make. DEAR people, EAT apples now! And with that I mean apples from gardens at your relatives' houses or someone you know etc. Not those from the stores, we have so many free apples we should eat. If you are lucky, you live near an area where they put out apples by the street in boxes for anyone to take. Then you should take some.

Julia's amazing apple jam

You need:
2 kg of apples
5 dl of sugar
1,5-2 dl of water
spices, like cardamom and cinnamon

Instructions:
Peel the apples and remove the stones. Cut the apples in small pieces. PLEASE NOTE! The peel is super healthy, don't throw it away - you can make tea from it. Put the apple pieces in a big sauce pan with the rest of the ingredients and let boil for about 15 minutes. Remember to stir! Then turn off the heat, remove from the stove and mash the apples. Let cool and put in clean jars. You can freeze the jam if you want. DELICIOUS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Social

Widget No.3

You can use this area to add any widget you want.