Slider

min nya specialitet: den veganska curry-linsgrytan

torsdag 27 september 2018



Nu skall ni få höra om min kanske hittills godaste veganrätt någonsin, nämligen linsgrytan med curry och grönsaker. Helt fantastiskt god. Jag åt den med ris som råkade finnas i skafferiet, men jag har faktiskt tänkt börja undvika ris i min mat pga dess miljöpåverkan. Grytan passar därför perfekt också med t.ex. couscous eller inhemskt fullkornskorn. Lite mer lokalt, lite mindre vattenåtgång än med ris.

Du behöver:
1 gul lök
2 palsternackor
2 morötter
1 fänkål
1 squash
1 vitlöksklyfta
3 dl torra röda linser
6-10 dl grönsaksbuljong eller vatten
1 msk mellanstark curry
salt, peppar, olja

(läs mer om hur jag köper kryddor, som curry, i lösvikt i Åbo genom att klicka här)

Gör så här:

Skala och hacka den gula löken och fräs en stund i olja i en stekpanna. Halvera squashen och skär i skivor och lägg i stekpannan tillsammans med palsternackorna och morötterna som du skalat och skurit i mindre bitar. Ta bort de yttersta lagren av fänkålen och hacka ned den också. Pressa i vitlök och addera curryn och stek allting i några minuter. Häll i grönsaksbuljongen eller vattnet.

Jag gör min egen grönsaksbuljong på matavfall, läs mer genom att klicka här men kan så klart också köpa på tärning. Har man inte grönsaksbuljong fungerar vanligt vatten lika bra, så länge man saltar och pepprar det lite extra.

Lägg i linserna och salta och peppra efter behov. Låt koka tills grönsakerna mjuknat och linserna sugit åt sig vatten. Det står att man kan använda 6-10 dl vätska och det här beror på hur färdiga man vill att linserna skall vara samt hur lös grytan skall bli. Testa dig fram.

Avnjut denna fantastiska och goda veganska linsgryta med äppelchutney till! Ni hittar mitt recept på äppelchutney genom att klicka här. Lönar sig förresten att göra äppelchutney nu då det ännu finns icke-besprutade trädgårdsäpplen på gården eller billigt i butiken!

____________________

Now you will get to take part of an amazing recipe, my maybe best ever vegan meal: the lentil stew with curry and veggies. SO freaking good! I ate it with rice that I found in my pantry, but I am actually thinking about avoiding rice because of the environmental problems with producing it. The stew works so well with couscous or barley too, instead of rice. These are more local products and need less water than rice in the production.

You need:
1 yellow onion
2 parsnips
2 carrots
1 fennel
1 zucchini
1 clove of garlic
3 dl of dry red lentils
6-10 dl of veggie stock or water
1 tablespoon of medium strong curry
salt, pepper, oil

(read more about how I buy my spices, like curry, in bulk in Turku by clicking here)

Instructions:

Peel and cut the onion and fry in the frying pan with some oil. Half the zucchini and cut into smaller pieces and add to the frying pan with your peeled and cut parsnips and carrots. Take off the first layer of the fennel, cut it and add to the stew. Press the garlic and add with the curry. Fry for a few minutes. Add the veggie stock or water to the frying pan.

I make my own veggie stock from food scraps, read more about it by clicking here. You can, of course, buy your veggie stock as well. If you don't have any, then plain water works fine too, just add salt and pepper.

Add the lentils to the stew and let boil until the veggies are soft and the lentils have been in the stew for a while. It says "6-10 dl" of liquid, this depends on how much you want to boil your lentils and the consistency you want for the stew. Try and see!

Enjoy this amazing vegan stew with apple chutney! You find my apple chutney recipe by clicking here. And btw, you should make that chutney now as long as there still are non toxic apples in our gardens or in the stores!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Search This Blog

Använder Blogger.

Widget No.3

You can use this area to add any widget you want.

Social

Pages

BTemplates.com

Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

Your own copyright