fredag 5 oktober 2018

hempositivitet: skäms inte över ditt stökiga hem
"Huhu, så här är stökigt, ber verkligen om ursäkt!"
"Oh nej, jag kan inte släppa in dig nu, det är så himla stökigt här hemma"
"Alltså om jag skall våga visa mitt hem till någon över huvudtaget måste jag nog hem och städa nu"

Handen upp om du någon gång dragit eller fått höra liknande repliker som ovan. Att skämmas för att ens hem är mänskligt och inte tipp topp är kanske det värsta jag vet! Jag är en oerhört stökig människa och min teori är delvis den att jag har så himla många tankar och önskningar i huvudet om att göra något kreativt att jag liksom inte "har tid" att städa. Jag börjar plocka upp kläder från golvet men märker att jag har ett snöre på bordet som kanske kunde användas till ett DIY-projekt och plötsligt har jag börjat på det i stället. Mitt i det projektet blir jag hungrig och lämnar alla redskap där de är för att gå till köket. Osv osv. Lämnar saker på hälft för att så mycket snurrar i huvudet. Och ibland bara orkar jag inte städa för att det helt enkelt är tråkigt.
___

"Oh, it is so messy here, I am so sorry!"
"Oh no, I really can't let you in right now, my home is such a mess"
"I really can't show my home to anyone right now, I need to clean up first"

Hands up if you've ever said or heard any of those sentences before. Being ashamed of your human not-perfect home is just the worst. I am a very messy person and my theory is partially that I have so many thoughts and ideas in my head that I just don't "have time" to clean up. I start picking up clothes from the floor and then I see some item that I think would be perfect for a DIY project and suddenly I am there crafting stuff I didn't plan to do. Then I get hungry and leave everything where it is to go to the kitchen. And so on. I leave things the way they are when I get new ideas. And sometimes I just don't feel like cleaning up because it is so boring.En titt på mitt köksbord. Inte superstökigt men typiskt att man läst ett brev man fått och sedan bara lämnat det där i stället för att städa undan det.

A look at my kitchen table. Not a complete mess but it is just so typical that I would open an envelope and then leave the letter there instead of putting it away.Jag har verkligen en horisontell garderob, på mitt golv (ovanligt nog inte på dessa bilder). Sällan hänger jag upp jackan när jag kommer hem, utan den hamnar på någon stol någonstans. Snart samlas allt möjligt annat på den stolen också. Plötsligt är allt kaos! Det är oundvikligt och jag vill inte lägga hela min lediga tid till att bara städa städa städa.

I seriously have a horizontal wardrobe, on my floor (not in these pictures though, which is rare). I seldom hang up my jackets when I get home, they end up on a chair somewhere. Soon a lot of other stuff end up on the same chair too. And then I have a chaotic home again! I can't avoid this and I don't want to use all of my time to clean up all the time.Stökigt i tamburen och toaletthyllan. Som ni kan se har jag en hel del plastföremål i mitt badrum! Det beror på att jag under årens lopp (före Zero Waste) fått/köpt en massa krämer och andra produkter som sedan blivit kvar och nu måste användas upp. Jag har inte det perfekta minimalistiska badrummet även om jag vill det, där finns en hel del gammalt faktiskt. En dag kanske jag bara har det jag behöver men tillsvidare är det ganska kaos.

A little mess in the hallway and on my bathroom shelf. As you can see I have a lot of plastic items in my bathroom! That is because I have got/bought lotions and other products before living Zero Waste, and they are still there waiting to be used. I don't have the perfect minimalistic bathroom even though I would want that, a lot of old stuff is still there. One day I might only have the essentials there, but atm it is a mess.Så kom jag plötsligt över begreppet "kotipositiivisuus", hempositivitet, och blev så glad. Det är i princip detsamma som kroppspositivitet - men om hemmet. Våga visa att det inte är perfekt. Visa skavankerna, visa att det finns lite damm här och där, visa att du inte hängt upp ditt byke som hängt där i två veckor. Våga ha brister.

Then I suddenly heard about the concept "home positivity" and was so happy about it. It is kind of the same as body positivity but about the home. Dare to not have a perfect home, dare to show it. Show the things you usually hide, show the dust, show that you didn't do anything about the laundry you hung up two weeks ago. Dare to not be perfect.Helt fantastiskt om man fråga mig alltså. Att inte vara den där inredningstidningen konstant med tanke på att man nog sällan faktiskt är det. Jag vet att det finns de som alltid har det städat hemma och jag lyfter verkligen på hatten till dem som lyckas. Men. Men! Jag tror inte att majoriteten människor hör till den gruppen. Jag tror de flesta upplever ångest pga stök i varje knut. Och då kanske inte ångest för att man själv faktiskt skulle bry sig, utan för vad andra tänker om det. Så härmed kommer jag att visa er mitt mänskliga hem med alla sina stökiga brister och det där. Ett hem som faktiskt är ett hem, inte ett uppbyggt rum på en bostadsmässa. Känner ni igen er i bilderna?

That is awesome in my opinion. Not being like an interior design magazine all the time, especially since no home ever looks like that. I know that there are people who have clean homes most of the time and I really look up to that. But. But! I don't think the majority of people are like that. I think most people feel anxious for having messy corners at home. Maybe not even because that would bother them, but because they think about what others think about that. So now I just want to show you my human home with all its messy corners. A home that really is a home, not something that will be shown at some apartment fair. Can you relate to my pictures?

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog