tisdag 23 oktober 2018

hur du rensar hemma och blir av med konsumtionsbehovetHej vänner och bekanta!

Som jag skrev i förra inlägget håller jag på att rensa hemma. Liksom riktigt på riktigt. Jag gräver ut allt ur lådor och är hård mot mig själv och gör mig av med det som jag inte använder. Till och med vissa saker jag gillar men som är onödiga. Varför? För att jag blir galen.

Jag hatar onödiga saker, saker som bara samlar damm, gör det svårt att hålla städat, gör det svårt att ta sig fram i lägenheten och som ändå inte har funktion. Det kan vara små onödiga gamla Kalle Anka-leksaker från barndomen, kläder man inte ryms i, söndriga elektroniska apparater, hela möbler.. ni fattar. Vad som helst, stort och litet. Och jag vill göra mig av med det och endast äga sådant som jag med säkerhet använder mer än en gång per halvår.
___

Hi friends and people I know!
Like I said in my last post, I am trying to declutter at home. Like for real. I take out everything from my drawers and I really try to get rid of things I don't need. Even things I like as long as I don't use them. Why? Because it makes me crazy.

I hate unnecessary stuff, things that just collect dust, things that make it hard to clean up at home, things that make it difficult to walk around in the apartment and that still don't have a function. It can be small items from my Donald Duck magazines as a child, clothes I don't fit in, broken electronics, furniture.. you get it. Anything, big and small. And I want to get rid of all that and only own things I need more than once every six months.
​Att äga mycket grundar sig ju i det faktum att vårt samhälle uppmuntrar till att köpa. Allting är liksom "MUST HAVE"-produkter och utan dem är man ingenting. Man kan inte leva utan skinnbyxan, man kan inte vara normal om man inte har en smoothiemaskin hemma, bla bla. Jag har köpt massa saker i mitt liv för att jag trott att det kunde göra mig lyckligare. Och vad märker jag? Att bara andra människor samt att följa min passion gör mig lyckligare. Inte saker. Inte stuff. Dessutom är konsumtion så dåligt för miljön - saker produceras och transporteras ofta långa vägar för att bli våra - och så använder vi inte dem ens. Resurser slösade.
___

Owning a lot of stuff is caused by our society trying to make us buy more. Everything is a "MUST HAVE" item and without it we are nothing. You can't live without the leather pants, you can't be normal if you don't have a smoothie blender at home, bla bla. I have bought a lot of things in my life thinking they would make me happier. And what have I realized? Only other people and following my passion can make me happy. Not things. Not stuff. And consumption is bad for our planet. Things are produced, transported far away to get to us and then we don't even use them. Resources used in vain.Här kommer några enkla tips hur man rensar hemma samt kommer över denna konsumtionshysteri

Ha tre högar för saker när du rensar: behålla, kanske behålla, ge bort. "Behålla" behåller du (obviously), "kanske behålla" lägger du i en låda/påse/vadsomhelst och märker med ett datum om ett halvår och "ge bort" lägger du t.ex. i en påse till Frälsningsarmén eller gör dig av med på annat vettigt sätt. Obs! Gör dig av med det direkt, annars blir det bara och väntar i hallen i flera månader. Påsen med "kanske behålla" skall nu få stå tills du kommit till datumet och allt det som inte använts fram till dess hamnar i högen "ge bort".

Organisera allting så att samma saker är på samma plats och så att allt det du har behov av att använda ofta, syns. Det jag märkt under min rensning är att jag äger väldigt mycket coola kläder jag glömt bort, för att de hamnat i en hög inne i någon skrubb. De mest klimatsmarta kläderna och sakerna är ju de som används. Har en så cool ljusröd-ish kavaj som jag glömt bort sedan jag köpte den på Manhattan kirppis för ett år sedan. Den låg alltså i en hög jag inte orkat reda upp och jag hittade den först igår. Bra Julia.
___

Here are some easy things to do when decluttering at home and how to get rid of the need to consume

Have three piles for things when decluttering: keep, keep maybe, get rid of. "Keep" means you'll keep it (obviously), "keep maybe" you put in a bag or box or whatever and mark with a date in six months and "get rid of" you can for example donate to charity or get rid of in another smart way. NOTE! Get rid of it immediately, otherwise you will just forget about it for months. The bag with "keep maybe" should now be stored until the date you marked it with and all items that you don't use until that go into the "get rid of" pile.

Organize everything so that the same things are in the same place and those things you use a lot should be visible. What I noticed when decluttering, was that I own a lot of cool clothes I don't even know of since they are on the floor in a pile of clothes that I never touch. The most sustainable and climate friendly clothes and items are those we use. I have a really cool pink ish blazer I haven't seen since I bought it from Manhattan kirppis a year ago. I just left it in one of my piles on the floor. Good job Julia.Av det du inte nödvändigtvis behöver mer än ett exemplar av - ge bort! Jag har två gamla träningskassar hemma och jag klarar mig bra med en. Nu undersöker jag bara vem som vill ta över den ena, jag börjar med familjen och bekanta. Annat man troligtvis bara behöver ett exemplar av: smyckesskrin (eventuellt behöver man 0, Julia), brödkorg, vattenkanna, telefonladdare..

Be dina närmaste att inte ge dig födelsedagspresenter och julklappar om du inte v e r k l i g e n b e h ö v e r något. Och jag menar liksom på riktigt-på riktigt behöver. Alltså jättefint om du får t.ex. toapapper och inte måste köpa själv, haha. Jag har sedan länge slutat ge paket till människor, speciellt min familj. De behöver verkligen inga fler saker. Jag kommer att be alla att inte ge mig något då jag ordnar boklanseringsfest för mina nära och kära. Snälla lyd mig, släkten. Haha.
___

Of the things you don't necessarily need more than one copy of - give them to someone else! I have two workout bags at home and I only need one. Now I am just trying to find a new owner for it among my friends and family. Other things we probably only need one of are jewel-cases (or maybe we need 0, Julia), bread baskets, water pitchers, phone chargers..

Ask your dear ones not to give you anything for Christmas and birthdays and so on if you don't r e a l l y n e e d  it. And I mean like need it for real. Super if they give you toilet paper so that you don't need to buy it yourself, haha. I have since many years ago stopped giving presents to people, especially my family. They don't need more items. I will ask everyone to not give me anything during my book release party. Please, relatives, do like I say haha..Inse det sjuka som världen inte vill säga: du duger utan nya produkter. Vi blir matade med information om hur lyckliga vi blir av konsumtion och det är inte konstigt att man därför pratar om begreppet och fenomenet konsumtionshets. Jag har själv varit där, trott att jag behöver äga en viss typ av skor för att vara en lady (skrattar nästan högt idag men för sju år sedan var det min vardag), blonderat mitt hår för att jag trodde att kvinnor med ljust hår måste göra det och druckit en viss typ av champagne för att jag trodde att coola människor gör det. Det är helt galet! Pressen på att vara "normal" och inte sticka ut ökar konsumtionen. Hur många har inte köpt en resa för att man tror att man som människa borde få uppleva Thailand?

Sov på saken alltid. Vill du har något? Reservera det i butiken och se om du verkligen orkar hämta det nästa dag. Om inte så är det inte menat för dig att äga.

Har du fler tips?
___

​Realize the crazy fact the world doesn't want to tell you: you are good enough without any new products. We are constantly told that new things will make us happier. I have been there myself, thinking I need to own a special pair of shoes to be a lady (this makes me laugh today but seven years ago it was my reality), bleach my hair like I thought all women with light hair should do and drink a certain type of champagne because cool people did so. It is cRAzy! The need to be "normal" and not different makes us consume more. How many people have bought flight tickets just because they thought that Thailand is a must for humankind?

Always wait a day before buying something. Do you want something? Reserve it in the store and see if you actually feel like going back there the next day to buy it. If not, it's not meant for you.

Do you have any other tips?

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog