Slider

WORLD VEGAN DAY: orsaker att äta mer veganskt + ett recept

torsdag 1 november 2018



Idag är det World Vegan Day och jag vill gärna diskutera med er vilken fantastisk sak det är att undvika ägg, kött- och mejeriprodukter och i stället äta mer växtbaserat. Jag har börjat äta vegetariskt och veganskt 5 dagar per vecka och två dagar 100 % veganskt för att minska mitt fotavtryck. Det ultimata är onekligen att bli vegan helt och hållet men jag försöker göra den här förändringen steg för steg och småningom kanske ha tre dagar veganskt i stället för två osv. Det viktigaste är att en förändring sker.
___

Today it is World Vegan Day and I really want to discuss what an amazing thing it is to avoid meat, dairy and eggs and instead choose plant based food. I eat vegetarian or vegan food five days a week and completely vegan food two days a week to reduce my footprint. The best thing would be to be vegan 24/7 but I am trying to do this step by step and maybe at some point I will start eating vegan food three days a week instead of two and so on. The most important thing is to make a change.





Varför är mat från djurriket sämre för miljön?

Enligt den här videon på Youtube orsakar djurproduktionen (animalier) två gånger mer växthusgaser (utsläpp) än alla bilar på planeten! Stora siffror alltså. Enligt en jämförelse i videon orsakar en normalstor biff 330 g koldioxidutsläpp medan samma portionsmängd linser endast orsakar 2 g utsläpp.

En orsak till de stora utsläppen från djurproduktionen, är metangaserna från djuren. Metangaserna är kraftigare än koldioxid och förstärker därför även växthuseffekten betydligt (källa samma video).

Skogar skövlas för att ge vika för betesmarker (källa) och som vi vet är skogarna viktiga syrekällor som dessutom binder koldioxid och därmed är ett måste för att vår planet inte skall överhettas av ökade växthusgaser.

Djurfodret bidrar också till stora utsläpp t.ex. genom de transporter som är kopplade till produktionen, samt olika bekämpningsmedel och kemikalier vid framställningen. I vissa fall kan skogar skövlas bara för odlingen av djurfoder. (källa)

Något annat som påverkar mängden växthusgaser orsakade av djurproduktionen är det faktum att produkterna (kött, mejeriprodukter och ägg) måste transporteras nerkylda vilket kräver mer energi än icke-nedkylna varor (källa).

Har ni fler saker som ni anser viktiga att nämnas gällande djurproduktionens utsläpp? Kommentera gärna!
___

Why is food from animals bad for the planet?
According to this video on yt, the animal production causes two times more greenhouse gases than all cars in the world! Big numbers. Another comparison in the video was that a normal sized steak causes 330 g CO2 and the same amount of lentils would only cause 2 g.

One reason to the big emissions from the animal production, is the methane gas from the animals. Methane is stronger than carbon and therefore also a worse greenhouse gas (source the same video).

Forests are cut down to become pasture land for the animals (source) and as we know the forests are important sources of oxygen and also absorb carbon which is essential for our planet to not be overheated from the greenhouse effect.

The food for the animals cause big emissions because of the transports from the production and the usage of different pesticides and chemicals in the making. In some cases forests are cut down not only to become pasture land but also to grow food for the animals. (source)

Something else that cause emissions in the animal production is the fact that the products (meat, dairy, eggs) need to be transported in cold temperatures which requires more energy than other products (source).

Do you have any other points on why animal production is bad for the planet? Please tell me in the comments!





Jag gick länge runt och tyckte att kött knappast kan vara så dåligt för miljön och åt väldigt mycket nötkött, använde mycket smör, grädde, mjölk, ost, ägg och även kyckling, fisk, räkor m.m.

Jag tror det krävs en insikt från varje individ att det inte kan fortsätta så här och också en förståelse för att vegetarisk och vegansk mat inte alls behöver vara tråkigt eller smaklöst, speciellt inte idag då hyllorna i butikerna svämmar över av just veganska alternativ. Vilket är så fint! I och med att jag började leva enligt Zero Waste minskade jag automatiskt på köttet i min mat, eftersom det var dyrt att köpa det i lösvikt. Jag märkte att man kan äta fantastiskt goda vegetariska rätter (hur som helst med mejeriprodukter och ägg) och sakta men säkert upptäckte jag också den mat som är fri från animalier. Och jag kan ju lätt säga att det inte är ett stort problem eller en stor uppoffring att välja växtbaserad mat idag. Så fint att känna så och jag gillar att jag således minskar mitt ekologiska fotavtryck.

OBS! Vilt kött är inte lika dåligt för miljön som det producerade köttet. Vill man hur som helst tänka på djuren är det så klart en annan historia.
___

For a long time I thought that the animal production couldn't be that bad for the planet and I ate a lot of beef, I use a lot of butter, cream, milk, cheese and egg and also chicken, fish, shrimps.

I think you just need to come to the conclusion yourself that you need to change everything and understand that vegetarian and vegan food not at all is boring or tasteless, especially not today when the stores are full of vegan alternatives. Which is so gooood! Since I started living Zero Waste I automatically ate less meat since the meat without packaging was a lot more expensive. I noticed how great vegetarian food tasted and after a while I started eating more vegan food as well. And choosing vegan food is not a hard thing. It feels good to feel that way and I like reducing my carbon footprint.

NOTE! Meat from wild animals is not as bad for the climate as meat from the animal production. If you are vegan for the animals, you would still avoid meat from wild animals.





Veganska okarabiffar

Jag vill börja med att säga att okara är restprodukten från att tillverka egen tofu. Jag gjorde egen tofu på ekologiska sojabönor (viktigt att de är ekologiska!) förra vintern och det receptet hittar ni här.

Du behöver:
1 medelstark chili
2 medelstora tomater
1 pressad vitlöksklyfta
½ gul lök
3 dl vetemjöl
1 msk mild curry
1 tsk gurkmeja
2,5 dl okara
salt, peppar, citronsaft efter smak

Gör så här:
Ta bort kärnorna från chilin och finhacka den. Grovhacka löken och skär tomaterna i större klyftor. Lägg alla dessa samt curry, gurkmeja och den pressade vitlöken i en blender och mixa till en lös smet. Blanda salt, peppar och mjöl i en skål och häll i tomatblandningen. Blanda allting och lägg i okaran och citronsaften. Blanda och smaka av. Salta vid behov. Stek i olja i en stekpanna på båda sidor. Njut med t.ex. couscous och någon sås eller gryta. Riktigt gott, närings- och proteinrikt!
___

Vegan okara patties

I want to begin with saying that okara is a rest product from making tofu. I made my own tofu from organic soy beans (important that they are organic!) last winter and you can find that recipe here.

You need:
1 medium strong chili
2 medium sized tomatos
1 clove of garlic
½ an onion
3 dl of wheat flour
1 tbsp of mild curry
1 tsp of turmeric
2,5 dl of okara
salt, pepper and lemon juice

Instructions:
Remove the seeds from the chili and chop it nicely. Chop the onion roughly and cut the tomatos. Put all of these with the curry, turmeric and garlic in a blender and mix it into a liquid. Mix salt, pepper and flour in a bowl and add the tomato liquid. Mix everything and add the okara with the lemon juice. Mix and taste. Add salt if needed. Fry in oil in a frying pan on both sides. Eat with for example couscous and a sauce or a stew. This was really good and nutritious and protein rich!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Search This Blog

Använder Blogger.

Widget No.3

You can use this area to add any widget you want.

Social

Pages

BTemplates.com

Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

Your own copyright