Slider

59 klimatsmarta och etiska julklappstips!

tisdag 4 december 2018


Hej bästa bloggläsare! ​Jag fick ett önskemål om att skriva ett blogginlägg om julklappar man kan ge som är klimatsmarta och det kändes ju väldigt lämpligt så här inför jul och innan den allra största hitta-juklappar-stressen kör igång : ) kanske jag kan underlätta för er lite. Samtidigt poängterar jag att man inte heller behöver ge presenter, ibland räcker det med att bara ha en trevlig julafton och inte konsumera något extra inför den. Som många av er vet, ger jag inte julklappar längre. Det fungerar bra i min familj och ingen blir ledsen, snarare lättad! Vi äger för mycket saker och arbetar mest på att rensa ut onödigt.. så behövs liksom inget extra. Men om man ändå vill ge något, så har jag gjort en fantastisk lista med 59 (!!!) tips på klimatsmarta presenter.___I was asked to write about eco friendly and ethical gifts for Chirstmas. I don't give gifts myself but if you want to give something, then here are 59 tips for you!

1. Något personen verkligen behöver och faktiskt inte klarar sig utan.Det kan vara toalettpapper (kul grej!), mat från butiken, pengar för ekonomiskt stöd, tandborste, en kalender inför nästa år (om hen inte klarar sig utan en, jag gör åtm inte det, kalendern är en life saver), bestick och kärl om personen skall flytta hemifrån (köp gärna från loppis! de är ofta fina gammaldags och mycket billigare än nya), handtvål etc. Bara nödvändigheter. Varför är det här bra? Jo, för att det minskar konsumtionen på så vis att personen annars också skulle köpa de här produkterna och genom att i stället ge det i julklapp blir det liksom två flugor i en smäll. Köper personen de här sakerna själv kanske man känner att man måste ge något annat i julklapp i stället, bara för att det är en vänlig gest, och då konsumeras ju mer.
2. Ett presentkort till en vettig butik/företag.​T.ex. jag skulle väldigt mycket gilla ett presentkort till en second hand-butik eller t.ex. till Ruohonjuuri. Varför är det här bra? Till Ruohonjuuri kommer jag att gå i något skede oberoende, så då är det väl smart att jag får det som present i stället (se punkt 1). Ett presentkort är också bra för att det gör att man som julklappsgivare kan välja en butik som speglar ens värderingar men utan att köpa en fysisk produkt och riskera att julklappsmottagaren redan äger det. Ett presentkort är mycket bättre än pengar tycker jag, eftersom man då vet på ett ungefär vad som kommer att konsumeras. En person som överkonsumerar fast fashion enligt dig, kanske skulle göra miljön en tjänst om hen fick ett presentkort till ett loppis.___
1. Only give something the person really needs, like food, toiletpaper, a toothbrush.
2. A giftcard to a conscious store/company. I would love to get a giftcard to Ruohonjuuri, for example. 

3. En upplevelse.Det här är ju en klassiker men även här får man ju tänka till lite om man vill att själva upplevelsen är klimatsmart. En resa till NYC med flyg är ju en upplevelse men tyvärr inte en klimatsmart sådan. Även om NYC är underbart måste vi hitta en annan lösning här! En Escape Room-kväll kunde väl vara på sin plats? Sjukt roligt om ni frågar mig. En biljett till ett museum, en tågbiljett  till en närliggande stad att utforska, en natt på ett eko-hotell, en campingtur i naturen med tält och grejer, ett veckoslut ute på sommarstugan bara för att koppla av, en intressant workshop (jag vill t.ex. gärna lära mig att sticka).. Utgå från mottagarens egna intressen.
4. Tid.Ah så klyschigt, va. Men tänk er en förälders förälder eller annan gammal person ni har i livet, kanske en gammal gubbe på andra sidan korridoren i din trappuppgång. Ge dem tid. Gamla människor vill sällan ha saker men längtar efter att få umgås med barnbarn eller andra unga och lära sig om hur de lever. Ha en heldag med en person du tror att behöver sällskap. Det kan också vara ett ensamt barn eller ett barn som inte mår bra hemma. Eller en förälder som genomgår en skilsmässa. En deprimerad person. Någon som sörjer. Etc. Ge den bästa presenten genom att vara bästa sällskapet.___
3. An experience. Not a flight to New York but instead something fun to do in your hometown, like going to an escape room night or a ticket to a museum, a night at a green hotel, camping in the woods.. whatever the receiver is interested in.
4. Time. A cliché maybe but very valuable. Is your friend depressed? Be there for them. Is your grandparent lonely? Have a full day of activities planned for the two of you. Is your sibling bullied in school? Listen to them. 
5. Köp ett begagnat brädspel!Eller om du är väldigt kreativ och har tiden och orken - gör ett eget. Brädspel borde vi syssla med mer än vi gör tycker jag. Bästa sortens festaktivitet.
6. Gör bara ett riktigt fint kort med ett roligt rim.Det kommer inte att ta mycket extra plats i mottagarens hem, så som en eventuell onödig julklapp ofta kanske gör. Ett kort är något som man gjort själv och lagt tid på och därför väldigt värdefullt att få.
7. Ge bort något du inte själv längre behöver.Har du bestämt dig för ett TV-fritt liv? Ge din TV till någon som vill ha en! Har du för många växter hemma - ge en i present. Jag ger ofta bort mina avokado-träd som jag odlar (har sjukt många hehe) och folk blir alltid glada.
8. Reparera något som gått sönder.Har din vän många skor med söndriga sulor? Gör miljön och din vän en fin tjänst genom att låta sulorna repareras hos skomakaren. Då köper din vän inte nya sulor, du stöder ett litet skomakarföretag och samtidigt stöder du din vän ekonomiskt genom att betala för reparationen. Det kan också vara maskiner, väskor, kläder, möbler etc.___
5. A reused boardgame. Boardgames are the best.
6. A really nice card is enough.
7. Give away something you don't need yourself.
8. Repair what is broken. Does your friend have a broken chair or pants with holes? Fix them! 
9. Ge en julklapp till dig själv.Vad skulle göra ditt liv bättre? Att boka tid hos en terapeut och gå regelbundet? Kanske en storstädning hemma? Rensning av skåp och lådor? Att sova ut ordentligt? Att sluta give a shit om någonting alls? Gör något snällt och bry dig bara om dig själv för en dag. Det är faktiskt bättre för din omgivning att du mår bra, så i princip är det en julklapp till alla dina nära och kära också.
10. Hjälp någon.Har din bekant ett upp och nervänt hem? En vardag som inte fungerar smidigt alls? Små barn som bara skriker? Är din bekant deprimerad? Gör de hushållssysslor personen kanske inte själv orkar med. Laga mat, städa, diska, sköt barnen, för ut soporna.. En hjälpande hand är ibland det enda någon önskar sig.
11. Köp en begagnad present.Vi har ju lite pratat om det här redan men jag tror det är ganska tabu att köpa gammalt till någon annan? Lol säger jag. Köp du ett second hand-plagg eller en gammal stol eller kastrull eller prydnadsdyna från ditt favoritloppis och ge till din favoritperson.___
9. Give yourself a gift. Do you need to see a therapist? Do it. Maybe you need to clean up at home? Do what you need to do and you will feel better. When you feel good, the people around you do too. So it is actually a gift for them too.
10. Help somebody. Help your friend clean up, babysit for a tired couple or cook for someone who is not feeling well.
11. Buy a reused gift. It is in no way a shame to buy second hand to others.

12. Ge en present som gör det enklare att leva hållbart.Det kan vara en tygpåse (gärna begagnad ; ), några metallsugrör om personen älskar sugrör, en metall-matlåda för eventuell take away-mat, ett busskort.. vad som helst!
13. Ge en cykel.Jaja behöver vi ens förklara varför? Det finns väldigt billiga cyklar på t.ex. Tori.fi som begagnade.
14. Ordna samåkning för någon som älskar sin bil.Lär hen hur man kan åka med fler i samma bil. Ta reda på om personens granne kanske har ganska långt samma rutt till jobbet och så vidare.
15. Lägg upp en "ingen reklam, tack"-skylt på din kompis dörr om hen blir irriterad på all reklam som kommer hem.___
12. Give something that helps the other person to live sustainably. A tote bag, a metallic straw, anything.
13. Give a bike. Bikes are goood.
14. Arrange car pools so that someone who loves their car could travel together with others.
15. Put up a "no commercials, please" note on your friends door.

16. Gör en ledtrådsbana.Ge personen en lapp som leder till nästa lapp, som leder till nästa och nästa och så vidare. I slutet av denna äventyrliga bana har du kanske placerat en liten kakbit eller något annat kul och där börjar er roliga kväll tillsammans. Trevlig julklapp!
17. Ge personen en bok om en miljövänlig livsstil.
18. Registrera personen på stadens bibliotek och ge ett bibliotekskort i present till personen.Att låna är eko.
19. Tycker din vän om att pyssla?Ge alla möjliga små restbitar du har hemma - keramikskärvor, tygremsor, papperslappar etc. Bättre att använda dem än att köpa nytt material eller hur?___
16. Make a clue hunt. Give the person a piece of paper that has a clue, and then that clue leads to another which leads to another etc. The last clue will lead them to a dinner or a piece of cake or something else nice that you have hidden.
17. Give the person a book about sustainability.
18. Register them at your library and give them a library card.
19. Is your friend someone who loves DIY? Give them any small pieces of materials that you have left - pieces of papers, broken spoons, small pieces of fabric. Whatever you find at home.

20. Gör ett eget presentkort."Jag diskar hemma hos dig fem olika dagar under 2019. Boka senast en vecka på förhand." Hur kul är inte det?! Förutom diska kan man skotta snö (tipset kom från en deltagare i min föreläsning, tack Jenny:) ), städa, laga mat etc. Samma som under punkt 4.
21. Stöd ett litet företag.Köp deras produkt eller köp ett presentkort dit. Småföretagare behöver stöd och där vet man att en stor del av pengarna faktiskt går till dem man köper av och mängden mellanhänder är mindre än i stora butiker med många anställda. Samtidigt är det sannolikt att ett litet företag inte är lika mycket massproduktion som ett stort Ikea t.ex.
22. Ge en receptbok med veganska enkla rätter.Veganmat är miljösmart!
23. Låt personen donera pengar.Om personen har ekonomisk möjlighet och har talat om att donera till välgörenhet - registrera hen på t.ex. någon organisation där man är fadder till barn i u-länder eller där man på andra sätt hjälper människor och betala t.ex. de tre första månaderna av donationen.___
20. Make a gift card. The card could say "I will clean your house any day you want, five times in 2019".
21. Support a small business when buying gifts.
22. Give a recipe book with easy vegan meals.
23. Let the person donate charity money. Give a donation in their name.

24. Ordna en överraskningsfest!En person kanske fyller år nära julafton eller är annars bara värd lite firande. Ordna en miljövänlig överraskningsfest där du och dina vänner tillsammans betalar kostnaderna. Bjud på veganmat hellre än kött och ha en trevlig fest. Göm er bakom soffan, typisk överraskning ni vet.
25. Satsa på begagnade tyger eller från återvunna material.T.ex. bomull sägs kräva väldigt mycket vatten och ofta kemikalier i produktionen. Då är det bra att ge sådana bomullsplagg eller -gardiner eller -lakan som är återvunna eller begagnade, för att inte stöda produktionen av ny bomull.
26. Ge ett miljövänligt ljus.Enligt en artikel på SVT är de miljövänliga ljusen 100 % stearin och innehåller inte t.ex. paraffin och palmolja, som bidrar till vårt uppvärmda klimat. Köp bra ljus i år!___
24. Suprise parties! Arrange a surprise party for someone you love and like.
25. Buy reused fabrics. Reused clothes, carpets, curtains.. New cotton for example, requires a lot of water.
26. Give an eco friendly candle. It should be 100 % real stearin.

27. Ta med julklappsmottagaren på en veganrestaurang, du bjuder.Visa att det finns bra och goda rätter som inte innehåller animalier. Och mysigt med restaurang liksom.
28. Betala någons räkningar.
29. Ge laddningsbara batterier + laddare.Använder din vän batterier hela tiden som sedan slängs bort? Då är det här en bra lösning.
30. Ge tvättnötter i present.​De fungerar som ett klimatsmart alternativ till plastförpackade kemikaliefyllda klädtvättmedel.___
27. Take someone to a vegan restaurant, you pay. Good to introduce them to the vegan cuisine.
28. Pay someone's bills.
29. Give rechargeable batteries and a charger. If your friend is a battery user.
30. Give soapnuts. These are perfect vegan, Zero Waste and eco friendly for doing laundry.

31. Skriv en ekotips-guide på ett papper du dekorerar fint.Rama in det och ge i present.
32. Ge kakingredienser.Ni kanske har sett de där glasburkarna som säljs i butiken med torrvaror? Gör en själv! Skall någon baka kladdkaka? Lägg alla torra ingredienser i en gammal glasburk du återanvänder och skriv på en söt etikett på burken vad mer som behövs (t.ex. ägg, smör, etc) och hur länge kakan skall gräddas.
33. Ge en välgörenhetspresent.Köp en get till en familj i ett u-land och ge ett kort som berättar om det till någon. Det känns bra att de pengar du lagt på presenten gick till något smart och mottagaren av betalningens bekräftelse känner att hen gjort något gott inför julen.___
31. Write green tips on a paper and put in a frame.
32. Give baking ingredients. Put the dry ingredients to a mudcake in a reusable glass jar. Write what else is needed to add and for how long it should be in the oven. Remind the receiver that the jar can be reused or otherwise returned to you when empty.
33. Give a charity present. Buy a goat to a family in a poor country and do that in someone else's name.

34. Ge bort något du har för mycket av.Kanske du har tretton lakan hemma men bara en säng att bädda? Någon annan kan ha behov för dina lakan, så länge som de ser fräscha ut.
35. Baka t.ex. mina supergoda vegankex och lägg i en återanvänd glasburk du sedan ger bort. Påminn mottagaren att burken gärna får återanvändas i fortsättningen eller annars returneras till dig.
36. Köp en cykelhjälm till någon.​Kanske hen cyklar mer efter det.___
34. Give something you have too much of. Maybe you have thirteen bed sheets? Give some away if they look fresh.
35. Bake my delicious vegan cookies and give them to someone.
36. Buy a helmet to someone. They might bike more then.

37. Köp ett paket med 10 tågbiljetter för någon som vanligtvis kör mycket bil.
38. Pyssla ihop något av det du har hemma.Är du vinälskare och har många gamla korkar? Det går att klistra fast dem på en platt yta och sedan använda som anslagstavla. Lätt att sticka stift i korkar! Ge din anslagstavla till någon som faktiskt behöver den, kanske en stressad småbarnsförälder med tusen skol-lappar att komma ihåg och med kylskåpsdörren redan full.
39. Bor du nära en Ruohonjuuri?Introducera din vän till det fantastiska schampot jag själv använder, köps i plastflaska men får fyllas på efterhand. Ole Hyvä, gulligaste märket ever.
40. Vad du än ger och vill paketera in: paketera in i tidningspapper!Vanligt paketpapper går inte att sortera som papper och är därför en total slit och släng-produkt.___
37. Buy 10 train tickets to somebody who would otherwise take the car.
38. Craft something from what you have at home. Wine corks can become a pinboard when glued on to something.
39. Do you live close to a Ruohonjuuri store? Introduce someone to my favorite refillable shampoo, Ole Hyvä.
40. Wrap your gifts in newpapers instead of gift paper. Gift paper can't be recycled.

41. Hjälp någon rensa i hemmet.Du som eko-expert kan fungera som handledare då någon vill bli av med saker utan att slänga dem :) och att få hjälp i rensandet är en guldvärd julklapp! Mycket jobb ju.
42. Ge absolut ingenting.Det kan på riktigt vara det bästa.
43. Kurser.Jag vill gärna gå på alla kurser som finns - spanska, keramik, stresshantering. Ge. mig. kurser.
44. Betala för en vettig app.Det kan vara en meditationsapp eller något liknande.___
41. Help somebody declutter at home. This is a lot of work so any help should be very appreciated.
42. Don't give anything. Sometimes it is the best.
43. Give them a class in something. I would love going to a Spanish class.
44. Pay for a good app. Maybe one for meditation.

45. Har du barn som ritar?Rama in teckningen och ge bort. En gammal använd ram duger bra. 
46. Ge bort hemgjorda skönhets- och hygienprodukter.Jag gillar presenter som tar slut, speciellt om det är något man får men inte behöver. Tänk om man får en soffa fast man inte vill ha - det är inte lika lätt att göra sig av med som en tvål som man använder tills den försvinner. Därför gillar jag hemgjorda krämer, parfymer och t.ex. schampo.
47. Köp en pressopanna!På så vis kan mottagaren brygga både te och kaffe i lösvikt. Pressopannan är min bästa vän.
48. Bjud någon som bor längre bort övernatten.​En kusin i en annan stad eller en kompis i samma stad. Övernattningar är bäst.___
45. Do you have kids who like drawing? Give one of their drawings to somebody. You can put them in an old reused frame.
46. Give away homemade beauty products.
47. Buy a percolator to somebody. Now they can make bulk tea and coffee.
48. Invite someone for a sleepover.

49. Köp något lokalt producerat som du vet att mottagaren vanligtvis inte skulle välja.Älskar personen du vill ge en present till honung? Köp direkt av en biodlare och berätta var din presentmottagare kan fortsätta köpa denna smarta produkt (i stället för vanlig butik med många mellanhänder).
50. Se en riktigt rolig film med någon.
51. Lär personen något du kan men inte hen.Skriva, baka, laga mat, sy, måla. Vad som helst.
52. Låna något till någon.Starta en lånecirkel bland dina vänner. Har du en motorsåg? Alla dina vänner får låna den om de lämnar tillbaka den i samma skick. Har din vän livets klänning? Du får låna den bara du inte spiller vin på den.___
49. Buy something locally produced.
50. Watch a good movie with someone.
51. Teach somebody something you are an expert in. Writing, cooking, sewing.
52. Lend things to others.

53. Ge din vän detta pro-tip: se inte på bilder av fina onödiga saker, det väcker lust att konsumera.Det är väl en bra julklapp för någon som slänger bort pengarna på sådant hen inte vill ha hehe. Tipset föddes ur att jag letade inspiration för det här inlägget och blev ovanligt köpsugen (det är mycket ovanligt för mig).
54. Ge en kompost eller en bokashi-inomhuskompost.Så här kan personen minska mängden bioavfall som slängs i vanliga sopor.
55. Skriv en text om hur mycket personen i fråga betyder för dig.
56. Låt din vän bestämma allt program för en dag.___
53. Give a friend a pro tip: don't look at pictures of nice things that will make you want to buy more.
54.  Give a compost or a Bokashi indoor compost.
55. Write a text about how much the person means to you.
56. Let your friend decide everything for a day.

57. Gör ett äventyr.Gräv igenom gamla lådor på vinden med en viktig person eller ta hen med på en upptäcktsfärd i skogen. Gör något äventyrligt. En rolig dag.
58. Ge produkter gjorda av plastavfall hittat i havet.Jag använder t.ex. för tillfället ett diskmedel av Ecover där flaskan är gjort av 100 % återvunnen plast och av det är 10 % upplockat från Amsterdams kanaler. Bra koncept att stöda.
59. Bygg en koja till ett barn.Några stolsryggar och filtar som hänger över, samt kuddar under. Perfekt.
Läsarnas tips:- reflex!- början på surdeg eller kombucha!
Har du fler tips? Kommentera gärna!___
57. Go on an adventure.
58. Give products made from plastics in the ocean. I use a dishwashing liquid from Ecover. The bottle is made from 100% recycled plastic and 10% of that is from the seas.
59. Build a fort for children from blankets placed over chairs and pillows on the floor. Perfect.
The readers' tips:- buy a reflector- give the start for a sourdough or kombucha
Do you have any other tips? Please share them with me!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Search This Blog

Använder Blogger.

Widget No.3

You can use this area to add any widget you want.

Social

Pages

BTemplates.com

Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

Your own copyright