söndag 13 januari 2019

när min farbror var ung byggde han ett skåp

Jag behöver trivas hemma, jag får svårt att sitta still om något känns fel inredningsmässigt. Det kan vara en kombo av färger eller saknaden av något fylligt i rummet. Eller bara allmän behövernågotnytt-känsla som sätter fart på mina idéer. Någonstans har jag de senaste veckorna känt att jag "behöver" (vill ha) en bokhylla. För mig är det inte alls en självklarhet att bara googla fram första bästa och köpa den, det är dyrt och sällan ett bra miljöval. Jag vill verkligen välja det som är allra bäst på de flesta plan. Och ni vet ju, att begagnat hör dit. Och dessutom sådant som redan finns i familjen. Blir ca noll euro.

I need to feel at home when I am at home, it makes me restless if something doesn't feel quite right interior decoration-wise. It can be a combination of colors or that something is missing from the room. Or just the need to refresh and renew my home. Lately I have been feeling that I "need" (want) a book shelf. For me it is not really an option to just google one and go buy it, that's just expensive and seldom environmentally friendly. I really want to choose something that is good on several levels. And as you know, second hand is good. And even better: something that you already have in your family. This costs about zero euros.

Efter lite research insåg jag därför att det fanns en bokhylla jag fick ta. Min farbror har byggt den som ung studerande i Åbo och lämnat den i sin lägenhet när han flyttade ut någon gång för länge sedan. Pappa tog över den och nu har den bara varit förvaringshylla i garaget. Fifan vad glad jag var när jag kånkat in den i lägenheten och skruvat fast den i väggen.

After some research I found out that there is a bookshelf for me. My uncle has built it as a student a long time ago and he left it in his apartment so my dad took it. Now it has been used for storage in the garage. Damn how good it felt to carry it into the apartment and screw it to the wall.


Någon dag när jag hittar överbliven målfärg eller orkar köpa en som inte är lika dålig för miljön som de flesta av färger, då skall den allra helst antingen få en gammal grön eller gammal röd (typ rödmylla-ish) färg. Tillsvidare får den vara lite sliten och så som den är just nu. Jag älskar vad den gjorde till min lilla matsal. Alla växterna ringlar sig ner så fint : )

Har du en möbel hemma som verkligen är ett fynd och som eventuellt inte kostat ett fnatt? Vill veta <3

One day when I find some leftover paint or buy environmentally friendly paint, I will change the book shelf into a vintage red or green color. But for now it can look like this. I love what it did to this room. My plants love it too.

Do you have something at home that was a real bargain and that didn't cost you a thing? I want to know <3

9 kommentarer

 1. Krukväxterna gör sig bra på hyllan. Mysigt!

  Av mina möbler är ca hälften begagnade. Det har inte varit en medveten ekogrej utan mer en fråga om smak och stil. Jag gillar saker som har en historia och tycker hem där allt är nytt känns opersonliga. Mina begagnade möbler kommer från släktingar, några är fynd från tori.fi och dessutom har jag två orientaliska vintagemattor. Min ögonsten är våra matbordsstolar - Ilmari Tapiovaaras Fanett, köpta av min farmor på 1960-talet. Det är lätt att vara ekologisk i möbelväg om man har äldre släktingar som haft resurser att köpa kvalitetsprylar. :)

  Om man inte har det rekommenderar jag varmt Bukowskis Market, där surfar jag ibland och drömmer mig bort bland eleganta gamla möbler. Begagnat behöver absolut inte betyda slitet eller sunkigt, det önskar jag fler konsumenter skulle inse.

  SvaraRadera
 2. Jag har föresten en likadan matta som dig! En vit, vävd yllematta med sicksackmönster och blommor i pastellgrått, -grönt och -grått. Blev glatt överraskad då jag såg den på din Instagram, har aldrig annars sett en likadan. Min kommer från min mormors dödsbo, mer än det vet jag inte om den. Vet du nåt mer om dess ursprung? Är den gjord av nån finsk firma och när, skulle vara kul att veta.

  SvaraRadera
 3. Sorry (not sorry) att jag spammar, jag älskar inredning! Ett möbelfynd som jag fortfarande gratulerar mig själv över är tre Artek-barnstolar. Från tori.fi för en klumpsumma på 100 euro! Nån mindre fanatisk inredare tycker kanske en hundring är mycket för barnmöbler, men nypris på stolarna ligger idag på 315 euro per styck. Och stolarna är fantastiskt vackra, stadiga och användbara. Det är knappt barnet sitter på dem, vi har dem som sidobord, som pallar för vuxna och under min monstera. Materialistisk kärlek. <3 Men det är väl okej, de är ju begagnade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva! Svarar på alla kommentarer här :)
   För det första: TACK för många kommentarer <3 gjorde mig glad. Och tack för alla fina ord! Härligt att höra att du älskar begagnat och inredning, det är få saker som är mysigare än hem med lite udda gamla grejer:) Skulle gärna se bilder ur ditt hem, låter som ett väldigt fint sådant! Och gällande mattan vet jag faktiskt inte alls varifårn den är, den har varit i min familj åtm sedan jag var barn och så tog jag den till min lägenhet när jag saknade en personlig matta som inte känns IKEA. Kan kolla om någon minns varifrån vi hittade den. Tycker massor om den, väldigt bohem men inte för färgsprakande.. och gratis!;) att ha släktingar som vill bli av med saker är guld värt men loppisar är ju jättebra alternativ för dem som inte har släktingar eller bekanta de kan få av. Tack ännu för alla kommentarer, de gjorde min dag!

   Radera
  2. Kul att höra att mina kommentarer gläder dig. Tack att du svarar på kommentarer, då känns det meningsfullt att kommentera. Angående inredningen - jag mejlar dig :)

   Radera
  3. Håller med, jag blir alltid gald då folk svarar till mig men tyvärr är det inte vanligt att stora bloggare kan göra det då de får hundratals kommentarer.. vilket är förståeligt men tråkigt haha. Vi mailas vidare!:)

   Radera
 4. Ser supermysigt ut! Storgillar även den ojämna spegeln i nästa inlägg. Heja återbruk och familjeklenoder. De flesta av mina möbler och vitvara är sånt som har funnits i släkten och som jag därför fått gratis, men det jag haft mest glädje av är min säng, skrivbord och ett vackert runt matbord i teak med fyra matchande stolar som min faster skulle ha sågat till ved om pappa inte skulle ha varit framme och sagt att jag gillar teak. Jag köpte tyg och bad mamma klä om stolarna. När jag eventually flyttar in i mina farföräldrars gamla hus har jag dessutom paxat mina morföräldrars stora bokhylla i teak som de inte använder längre. Can't wait att inreda huset och återvända till ett mera hållbart landeliv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såga teak till ved?? Ryyys! Hemska tanke. Vilken lycka att du räddade möblemanget.

   Radera
 5. Tack snälla Matilda! Kul att du gillar spegeln haha, den är så fel men ändå så rätt. Och bra att du räddade de där möblerna, det känns ännu bättre när det finns en historia bakom allt gammalt:) kram <3

  SvaraRadera

Använder Blogger.

Social

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog