torsdag 10 januari 2019

två år av Zero Waste

Mitt skräp 10 januari 2017 till 10 januari 2018. My trash from 10 January 2017 to 10 January 2018.


Två månader av skräp i Köpenhamn. Two months of trash in Copenhagen.

Mitt skräp fr.o.m. oktober 2018. My trash from October 2018 until now.Idag är det två år sedan jag gjorde lite av en nystart och började leva Zero Waste. Egentligen har jag hållit på i nästan tre år men två år sedan var jag i Filippinerna och det var omöjligt att leva skräpfritt där. Tyvärr. Det var hur som helst ögonöppnande att se hur de hanterar avfall i fattiga länder så lärorikt var det ju. Och jaja jag flög dit ångrar det har flygstrejk nu ok vi går vidare.

Hur man lever en livsstil speglar ganska bra hur man själv mår och det har också synats på mängden skräp jag orsakat sedan 10 januari 2017. Det första året var det ganska minimalt men i och med att jag gick igenom en svår tid av depression, trötthet och annat så märkte jag att jag konsumerade betydligt mer efter det. Också när jag började må bättre fortsatte det här då jag var i Köpenhamn och inte riktigt kände mig hemma. Jag tröstade mig med plastförpackad mat. Sedan finns ju en annan förklaring som är att jag blivit snällare med mig själv efter att jag mådde dåligt och liksom unnat mig att inte vara en perfekt Zero Waste:are. Visst orsakar jag ju lite skräp jämfört med de flesta men jämfört med mig själv har det blivit mer än tidigare. Man kanske ok så ändå.

Stundvis har jag också ifrågasatt den här livsstilen enormt mycket. Länge såg jag bara förpackningar och tänkte inte så långt vad själva produkten var. Jag kunde köpa kartongförpackad glass i stället för att äta riktig mat för att den riktiga maten var plastförpackad. Ja, ni hör ju. Jag kunde flyga flygplan för att det inte ökade innehållet i min Zero Waste-skräpburk. Jag såg liksom bara Zero Waste men inte helheten. Nu har jag fattat lite bättre vad allt handlar om dock och jag känner att jag ser allting på ett mycket mer hållbart plan. Jag försöker göra det som på riktigt är bäst för miljön och inte bäst för Zero Waste, även om jag så klart fortsättningsvis undviker skräp.

Fastän Zero Waste har sin baksida finns det så klart mycket som är så logiskt med att leva så. Här kommer en lista på orsaker varför det är bra att leva ett någorlunda skräpfritt liv.


✓ Man minskar mängden avfall och allt vad det innebär, som transporter av sopbilar och bränning av avfall.

✓ Man köper sannolikt helt nya grönsaker då man måste välja dem som inte är i plast. Jag hittade en av mina bästa vänner fänkålen via ZW <3

✓ Man konsumerar mycket mindre än förr, då det mesta idag faktiskt förpackas i plast.

✓ Man köper billigare och mer etiska kläder då ZW-alternativet är second hand.

✓ Man reparerar oftare än att ge upp på saker och ting. Idag reparerar jag största delen av mina kläder innan jag bestämmer mig för att inte använda dem längre om de fått hål eller blivit för stora/små.

✓ Den mängd plast man köper av olika anledningar, blir naturligt mycket mindre för att man vill att det skall rymmas i burken.

✓ Man stöder sällan massproduktion då man köper lite mer speciella, mindre mainstream, märken för att man behöver särskilda produkter som trädiskborstar och bambutandborstar eller trasor i tyg, menskoppar i stället för bindor och tamponger. Det blir variation från normen.

✓ Man konsumerar smart. Allt det som köps, köps för att det behövs. Finaste rimmet jag någonsin skapat.

✓ Man komposterar allt som kan komposteras <3 Ni har väl hört att jag fick en kompost då jag fyllde 13, älskar den fortfarande idag och tack vare den har nog soppåsarna i min familj minskat mycket. Kompostgullo.

✓ Man undviker onödiga engångsprodukter. Den här punkten tycker jag extra mycket om, att jag inte bara kan gå och ta en kaffe-pappersmugg som duger i tio minuter. Eller att jag alltid har med en återanvändbar låda om jag ska köpa take away-mat etc. Eller alla dessa tygpåsar.

✓ Man använder mer naturliga produkter än tidigare. Schampo och flytande tvål kan jag köpa i lösvikt av ett etiskt miljövänligt företag, sminket jag använder är till stor del naturkosmetik, hudkrämer m.m. är naturliga oljor osv. Det finns få farliga kemikalier i mitt hem. Kanske inga alls? Lite osäker på den där kaos-badrumshyllan hehe.

✓ Man blir faktiskt småningom nöjd med ganska lite då man inser miljöpåverkan av allt det som inte är Zero Waste.

Lever du enligt Zero Waste eller försöker du åtminstone till en del undvika skräp? Berätta gärna om det, är så nyfiken att höra!


***


Today it is two years since I made kind of a fresh start with living Zero Waste. Actually I started living ZW almost three years ago but two years ago I went to the Philippines and it was impossible to live waste free there. Unfortunately. It was however eye opening to see how they treat trash in developing countries, so it taught me a lot. And yes I flew there I regret it I have decided to never fly again OK let's move on.

How you live a lifestyle shows quite well how you feel on the inside and I have noticed that through the amount of trash I have produced since 10 January 2017. The first year I had quite a minimal amount of trash but when I had to go through a depression and being really tired dealing with other stuff after that, I noticed that I started consuming a lot more than before. Even when I was feeling better later this continued. I lived in Copenhagen and I didn't really feel at home. I comforted myself with food packaged in plastic. Then there is another explanation too and that is that I have become a lot nicer to myself after my depression and I try to let myself be less perfect as a Zero Waster. I know that I still don't have a lot trash compared to most other people but compared to myself it has been more than it used to be. But maybe that's OK.

Sometimes I really question this lifestyle a lot. For a long time I only saw the packaging material and didn't think too much about what the product itself was. I could buy carton packed ice cream instead of eating real food because that was packed in plastic. You get it. I could fly airplanes since they didn't cause more trash for me to put in my jar. I only saw Zero Waste but not the big picture. Now I have realized what it is all about and I feel like I am doing more sustainable choices today. I try doing what is the best for our planet instead of what is best for Zero Waste, even though I, of course, still avoid trash.

Even though Zero Waste really has a downside, it has a lot that is super logic as well. Here is a list of things that I love about living a trash free lifestyle.


✓ You avoid waste and everything that means, like cars transporting the trash and trash being burned.

✓ You probably find a lot of new vegetables to try out since you need to try those that aren't packed in plastic. I found my best friend the fennel through ZW.

✓ You consume a lot less than before, since most things really are packed in plastic

✓ You buy cheaper and more ethical clothes since the ZW option is second hand.

✓ You repair things more often than giving up on them. Today I repair most of my clothes before getting rid of them if they have holes of are too big/small.

✓ The amount of plastic you do buy for various reasons, is naturally smaller since you want it to fit in the jar.

✓ You seldom support mass production since the products you buy come from brands that produce these more random products like wooden dish brushes or bamboo toothbrushes or fabric kitchen cloths, menstrual cups instead of tampons/pads.

✓ You consume wisely. Everything you buy, you buy because you need it.

✓ You compost everything you can <3 I guess you have heard about when I got my compost when I turned 13, I love it and it still serves my family.

✓ You avoid unnecessary single use items. I like this one a little extra, the fact that I just can't take a single use coffee paper cup that is usable for ten minutes. Or that I always need my reusable container if I want to buy take away food etc. Or all of the tote bags I own.

✓ You use more natural products than before. I buy shampoo and liquid soap in bulk from an ethical environmentally friendly company, the make up I use is mostly natural and organic, lotions and so on are from natural oils. There are few dangerous chemicals in my home. Maybe none whatsoever? Not sure about my chaotic shelf in the bathroom hehe.

✓ You learn to be satisfied with less when you realize the impact of products that aren't Zero Waste.

Do you live according to Zero Waste as well or are you trying to reduce your amount of waste? Please tell me more about it, I want to hear your stories!

4 kommentarer

 1. Försöker minimera avfallet mena det är inte så lätt. Vissa saker kan jag inte vara utan, toalettpapper t.ex. Är det något man borde kunna klara sig utan? Tydligen när man ser på din glasburk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder toalettpapper och skulle logiskt nog inte lägga det i glasburken haha.. Min lösning med själva förpackningen på toalettpappret är att jag 1) köper en megapack så att det är mindre plast än om man köper många små och 2) öppnar förpackningen endast i ena ändan så att det blir som en påse. Den använder jag sedan antingen för att donera kläder till olika containrar med eller så ger jag till någon som annars skulle köpa en plastpåse bara för sina sopor. Det finns de som inte använder toapapper men jag är inte en av dem.

   Radera
 2. Hej Julia, tack för en inspirerande blogg! Jag blev jätteintresserad och har på ett par dagar läst det mesta av ditt bloggarkiv, är nu på 2015. Klimatångesten gör sig påmind; jag äter ofta vegetariskt och sopsorterar pedantiskt. Din blogg har fått mig att tänka en gång extra innan jag köper onödiga grejer. Jag har börjat se glasburkar med nya ögon. Spontant tänkte jag rusa iväg och köpa tygpåsar för grönsaker, men insåg sen att jag har symaskin, snöre och tyg hemma. Ett gammalt babylakan eller en urvuxen blus kan få ett nytt liv som grönsakspåse.

  Som barnfamilj blir det en hel del skräp varje dag, men jag gör så gott jag kan. I helgen ska vi ge bort våra gamla babyprylar och babykläder till kompisar som väntar barn. Har också som princip att inte köpa leksaker i present till andras barn. Läste nånstans att ett barn i Sverige har i genomsnitt 500 leksaker. Det är vansinne! Jag ger böcker eller kläder, det känns bättre.

  Kanske du kan ha ett frågeinlägg i bloggen? Har några grejer jag funderar på om hur jag ska navigera i ekodjungeln. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva och tack för din fina kommentar. Den gjorde mig glad <3. ATt sy egen påse är ju en otroligt bra grej att göra, hej dig!! Och det viktigaste är ju inte att ha noll skräp, utan att minska på mängden. Och 500 leksaker! Så otroligt mycket. Jag har tänkt mycket på hur jag vill ha det om jag har barn och en grej är verkligen den att inte köpa något nytt i kläd- eller prylväg för alla bekanta och familjen har så mycket gammalt som barn tidigare använt. Så din princip är jättebra! Jag kan säkert ha ett frågeinlägg, skall se när jag får det inklämt:) tack för tips och ha en fin dag!

   Radera

Använder Blogger.

Social

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog