söndag 24 mars 2019

därför läser folk inte bloggar + det minst intressanta som kan publiceras på SoMe
Häromdagen blev jag nyfiken över varför folk är så mycket mindre intresserade av bloggar idag än förr. Personligen älskar jag bloggar och läser flera varje vecka men det verkar som att de flesta andra inte tänker så. Man pratar om "bloggdöden". Så genom Instastories-frågor tog jag reda på delvis varför det är så och också vad det är som folk tycker är minst intressant innehåll på Instagram, Facebook, bloggar etc. Vilken typ av grejer som är totalt tråkiga.

Många skrev till mig att jag gärna får dela med mig av resultatet så OKOKOK.De som inte läser bloggar eller som läser dem i mindre grad idag än förr var alla av ganska samma åsikter.

Det finns redan så mycket material, ett konstant flöde av intryck. Det blir liksom för mycket! Dessutom är det betydligt lättare att följa på IG än att skriva in en bloggadress på internet. Allt finns på en och samma plats på IG men alla bloggar är på olika ställen.

Många kommenterade också att bloggar är rätt tråkiga. Det är tråkigt att läsa om vad folk gjort om dagarna, ätit, klätt på sig. Jag vet att jag också faller i fällan att skriva om sådant ibland men när jag tänker på saken så är det ju helt absurt ointressant faktiskt. Kunde ej bry mig mindre vad någon annan gjort av ovanstående. Lifestyleblogging liksom, det kanske är något man vill läsa om personen som skriver är en bekant. Men rätt slött att veta vad någon främmande gjorde igår klockan 21.

Sedan vill jag ju kommentera att det finns vettiga bloggar som har ett viktigare budskap än bara lifestyle. Vi får inte glömma att bloggar faktiskt kan förändra världen till det bättre. Det är de bloggarna som klarar sig - som är nischade. En "om allting i livet"-blogg är väääldigt tråkig medan det genast är betydligt intressantare att läsa om något specifikt tema. Dessutom lättare för bloggaren att hitta intresserade läsare eftersom man når ut till en särskild målgrupp då man är nischad, till skillnad från om man bara skriver om allt. Läsarna vet vad de får.Av saker som anses vara tråkigt på sociala medier fick jag som svar några olika grejer men även de följer nog någon form av röd tråd här.

Selfies var en grej. De är sällan inspirerande, de är ju bara ett ansikte? Människor kommenterade att det tråkigaste är bilder som inte ger dem ett extra värde, som bara är men betyder noll. Och om man följer t.ex. mitt konto vill man antagligen ha miljörelaterade bilder och inte sådant som är helt utanför det temat. En selfie utan innebörd, en bild på en kaffekopp och texten "mood" osv - de här är antagligen rätt tråkiga att se på om det man suktar efter är tips på loppisar. Man vill få valuta för pengarna, typ? Följarna är ens kunder och om man lovat dem morötter men ger disktrasor i stället lär de ju bli missnöjda.

Jag var av samma åsikter om mycket man skrev till mig. Det finns en stor svensk bloggare som alltid berättar vad hon gjort under dagarna men det är liksom inte alls intressant. Det är typ "tog en fika, gick på ett möte, nu är jag hemma!". Medan jag tror att det finns ett visst intresse att förstå hur en känd människa lever sina vardagar (deras liv verkar så annorlunda våra vanliga människors!) så finns det de som skriver om sitt liv på ett torrt och trögt sätt och de som t.ex. är Sandra Beijer, Flora Wiström eller Sara Edström som faktiskt kan lura in en i en nästan sagolik värld av vardagsbabbel. De är äkta storytellers.

Sedan tycker jag inte alls att fenomenet blogg är på något sätt tråkigt eller svårtillgängligt. Jag följer dessa bloggar dagligen och klickar in mig på dem automatiskt: Lisa Olsson, Sandra Beijer, Flora Wiström. Många andra (så klart också finlandssvenska, finns många bra!) följer jag ofta men inte dagligen. Känner man att man vill läsa mer bloggar men tycker att det är jobbigt så kan man ju alltid skapa snabblänkar på sin smartphone, t.ex. Jag läser dock helst bloggar på datorn <3 old school är bättre.
Gällande Instagrambilder kunde jag INTE HÅLLA MED MEEEER. Folk är så jäkla tråkiga på Instagram? Sorry känn dig ej stött, jag skyller inte på individen. Instagram är som en helt egen kultur och man blir lätt påverkad av hur allt funkar där och blir likadan själv. Plötsligt vill man fotografera kaffekoppar och ordna sina frukostar så de ser ut som konstverk fastän man inte på riktigt äter dem som sådana. Plötsligt blir det en norm att lägga upp selfies med texten "have a lovely weekend" och det är liksom en grej. Men för följarna är sådant, tror jag, ganska tråkigt att se på. Man vill, som sagt, ha valuta för pengarna. Följer man en modeblogg vill man kanske ha stylingknep, inte Sunday Selfies. Följer man min miljöblogg/IG vill man troligtvis läsa ekotips och konkreta saker man själv kan göra, inte "oh vad vackert väder det är"-bilder.

Men det är svårt, man vill kanske inte vara som alla andra men blir lätt det. Instagram är jäkligt underligt och påverkar oss massor. Våga vara unik och våga skippa onödigt. Men å andra sidan, alla skall få uppdatera precis som de vill. Det här är ju bara om man frågar följarna : )

6 kommentarer

 1. I hate those coffee cup pics. Normal people do it also, so even if I stop following those blogs/IG-famous people, my facebook friends fill my feed with that kind of photos :D I was wondering why I dont follow you in IG. But when I visited your IG, I remembered: I get such a headache from trying to read the swedish texts :D Any chance for more english IG-stuff? Språkbadet är ju hellt fint, men jag behöver ju ganska mycket aspirin... T. Äiti eksyksissä

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha yep those coffee cups... :D But hey good point! I should start writing in English : ) I want you to follow me, ofc!! Thank you so much for the tip! Have a good day <3

   Radera
 2. Bra text, som vanligt!
  Skulle du kunna tänka dig att tala om greenwashing nån gång? Vore intressant. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snäll <3 Greenwashing står faktiskt på listan av inlägg jag skall skriva snart:) kram!

   Radera
 3. Väldigt intressant, och jag kan nog hålla med (fastän jag själv bloggar om och instagrammar typ allt som folk tydligen inte orkar se och läsa heheh) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha tack, men alltså jag gör ju nog också det :D jag bara började fundera närmare på allt och ba insåg att oj, man skriver mycket sådant som folk knappast alls tänker ta in. Det fick mig att fundera extra mycket över allt jag publicerar! Men som sagt skall man ju också lägga upp helt vad man själv tycker och inte känna press för det här. Kram <3

   Radera

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog