lördag 31 augusti 2019

juice from the leaves of black and red currant


Här ser ni något ljuvt. Saft på svart- och rödvinbärsbuskarnas blad in the making. Jag är ju lite husmor av mig så jag passade på att skapa detta goda koncetrat häromdagen:

- Plocka en liter tätt packade blad av svart- eller rödvinbärsbuskar. Det är att föredra bladen från de svarta då de har mer arom men jag fattade ju inte det först : )
- Koka upp en kastrull med 1 liter vatten och 1 kg socker. Det är klart då sockret löst sig.
- Häll vatten-sockerlagen över bladen och pressa i två citroner. De får gärna bada i kastrullen som på bilden.
- Låt lagen stå i kallt i 3-5 dagar. Sila sedan bort bladen och citronen. Du har nu skapat ett koncentrat som lite påminner om flädersaft! 1 del koncentrat mot 3-5 delar vatten är att föredra. Testa!

**

Here you can see a delicious thing. Juice made from the leaves of black and red currant. I have a little housewife on the inside so I love cooking things like this :

- Pick 1 liter of leaves from black or red currant, preferably from the black ones. They have more taste.
- Let 1 liter of water and 1 kg of sugar to a boil in a pot. When the sugar has dissolved you can turn the heat off.
- Pour the water and sugar over the leaves and add the juice from two lemons. You can leave them in the water like in the picture.
- Let this sit for 3-5 days in the fridge. Then remove the leaves and the lemons. You have now created a concentrate that tastes a little bit like elderflower juice. Use 1 part concentrate and 3-5 parts water. Try it out!

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

Social

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog