lördag 14 september 2019

home made apple cider vinegar



Idag steg jag ut med kameran i högsta hugg.

**

Today I went outside with my little camera.




OCH vad gjorde jag? Jo, plockade några äpplen. Annars också varit riktigt tusans produktiv? Fixat hemgjorda leksaker till lilla hunden, fotat för ett samarbete, köpt lite hundgrejer man inte riktigt kan få begagnade (typ tandborste, ni fattar), påbörjat byggandet av hundstaketet (SENT men bättre sent än aldrig) och ....... testat fermentering!!!

**

AND what did I do? Well, picked some apples. I have been super productive today otherwise too? Fixed home made toys for the dog, took photos for a collaboration, bought some dog things you can't find reused (toothbrushes, you get it), started building the dog fence (LATE but better late than never) and ....... tested fermenting!!!

 

MEN det får vi ta en annan gång. Kommer att fermentera allt som går typ. Fast vänta, kanske tillverkning av egen äppelcidervinäger också räknas som fermentering? Jag vet inte. Det är vad jag gjort hur som helst, eller påbörjat processen. Vanligtvis skulle jag gilla att visa er slutresultatet innan jag skriver men eftersom inhemska naturligt växande äppel är en grej NU och de borde plockas NU, tänkte jag att ni kan skynda er och börja med det här asap och liksom gå igenom grejen med mig : ) så ni hinner innan det endast finns äpplen i butik igen.

**

BUT that we will talk about another time. I will start fermenting everything possible. But wait, maybe making your own apple cider vinegar is fermentation too? I don't know. That is what I have done, however, or at least started the process. Usually I would show you when everything is done but now I am writing this NOW because we need to pick the apples NOW that they still are in the trees or on the ground. If you pick them asap you can make this with me and go through the process with me : ) I just want to make sure you use the apples right now.




Det är helt enkelt inte svårare än så här: plocka äpplen. Lägg skalet och kärnhuset i en ordentligt rengjord glasburk. Fyll den till 2/3 och häll sedan vatten i burken så äppelskrutten täcks. Lägg en tygbit över burken som på bilden och fäst med ett gummiband runt. Lägg din telefon på alarm dagligen en tid du vet att du är vaken och hemma. Varje gång alarmet går, kollar du i din äppelburk att äppelbitarna är under vatten (tryck annars ner dem) och lägger tygbiten tillbaka.

Låt burken stå i rumstemperatur i 2-3 veckor. Eventuellt mer om du vill ha mer smak. Viktigt är att äppelbitarna inte är ovanför vattenytan, då möglar de. Om vätskan börjat bubbla är det ett tecken på att allt fungerar som det skall. Sila då bort äppelresterna och lägg vätskan i en ren burk med lock på. Låt stå i mörkt i rumstemperatur i 4-6 veckor till. Färgen skall vara gul och vinägern skall dofta vinäger. Då vinägern är klar, använd för vad du vill<3

Inspiration härifrån.

**

This is really simple: pick your apples. Put the peel and core in a clean glass jar. Fill it up to two thirds of the jar and then pour water on the apple scraps until they are under water. Put a breathable piece of fabric on the jar like in the picture and fasten it with a rubber band. Put a daily alarm on your phone a time of the day that you know you are awake and at home. When the alarm goes, you check your apples and make sure that the pieces are under water. If not, press them down and put the fabric back on.

Let the apples be in the jar for 2-3 weeks, more if you want more flavor. It is important that the apples are under the water, otherwise they will go bad and moldy apples should never be eaten. If the liquid has bubbles, that is a good sign that everything is working the way it should. You can now remove the apple scraps and put the liquid in a clean jar with a lid on. Let the jar be in a dark place for 4-6 weeks. When the liquid has a yellow color and smells like vinegar, it is ready to be used for whatever you like <3

Inspiration from here.

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

Social

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog