fredag 6 september 2019

I'm quitting Zero Waste and here's why
(in English below)

I förrgår cyklade jag till bibban innan jobbet. Inspirerad lånade jag en hel hög med böcker, varav en handlade om att leva enligt Zero Waste. Med burken på pärmen osv. Men ganska snabbt tappade jag lusten att läsa då det genast nämndes att författaren fått stora insikter om andra länders skräpproblem då hon varit på resa (med flygplan).

Jag blev irriterad. Har blivit det på mig själv också av samma orsak. Det är ju nämligen så att Zero Waste endast fokuserar på skräpet utan att egentligen se på helheten. Det är så enkelt att tänka att man kan flyga som författaren i boken, eller som jag när jag besökte New York, därför att det inte nödvändigtvis alls påverkar innehållet i burken. Man orsakar kanske inte mer burk-skräp för att man flyger jorden runt och därför är det praktiskt taget "Zero Waste".

Där någonstans blir allt som heter Zero Waste fel. ZW borde alltid handla om att världen mår bättre av det man gör, inte tvärtom. Men så länge Zero Waste i första hand bara bryr sig om skräp i en burk, ja då leder det till dåliga saker. Mycket mycket dåliga saker.

Efter mitt bibbabesök satt jag på Fabbes terrass med en havrelatte jag själv slängde ihop (haha), i hopp om att ha en halvtimmes lugn före arbetspasset. Ville gärna dricka min kaffe, njuta och läsa denna bok. Men jag kände att jag måste skriva av mig, skriva det jag tänkt på SÅ LÄNGE ATT DET INTE ÄR KLOOOKT. Började skriva ner och publicerade det här på Instagram:

**


"Been thinking a lot about my little #trashjar lately. Not sure if I like it that much anymore. But don't get me wrong. I've been living like this for more than three years so I feel that I have seen what this does to me and the world, in both good and bad ways. And here are my Wednesday thoughts:

Trying to avoid waste is IMPORTANT but sometimes I feel that it causes more damage than not. I used to fly to other countries and I did it a lot because it wouldn't affect the amount of trash in my jar. And still, flying is probably one of the worst things for our planet. Same goes with eating cheese, milk, meat. You can buy cheese and meat in bulk in Finland, so it is actually Zero Waste, but (in most cases) not at all good for the planet.

There are things about my lifestyle that I, of course, feel are important but we can't let #zerowaste be the only thing we do. Avoiding paper cups is good, but what if the coffee in our reusable cup is bad for the planet? What if the milk in the coffee is even worse? Suddenly the cup seems like a pretty small problem.

If we want to live a sustainable lifestyle, we need to see the bigger picture. Trash is bad but not necessarily the worst problem we have. And today I am, honestly, quite fed up with #zerowaste . Saving the world means doing so much more and that's what it should all be about."


**

Jag har funderat på det här sedan en natt i januari då jag inte alls kunde sova. Jag steg upp och skrev ett utkast på bloggen för att få skriva av mig och eventuellt en gång tala högt om det. Jag vill göra slut med Zero Waste.

Att göra slut med livsstilen tycker jag känns som ett beskrivande begrepp. Att göra slut. Jag har levt så här sedan 14 maj 2016 och det är på många sätt en del av hela min identitet, mitt jobb, mitt allt. Jag och Zero Waste har liksom ett förhållande. Det folk kopplar mig till är Zero Waste, det plastfria livet, blabla. Förståeligt, det är så jag försökt branda mig. Men en så lång tid såg jag bara ZW som något jättepositivt utan att egentligen förstå att skräp inte alltid (egentligen kanske ganska sällan?) är problemet vi behöver lägga mest fokus på.

Inlägget på Instagram fick positiv respons och många höll med mig. Fick också en kommentar av inspirerande @ekoeleganssi som sade att det antagligen är mycket bättre att köpa t.ex. plastförpackad härkis (veganalternativ till kött) som t.ex. har röd lapp (datumet närmar sig och säljs billigare) än att köpa ny plastfri mat. Det tror jag också. Och fastän jag så klart ätit mat de senaste 3,5 åren, så känner jag också att jag ofta saknat mycket i matväg. Jag vill gärna köpa härkis som säljs billigare pga snart gammalt. Jag vill gärna rädda plastförpackad mat på ResQ-appen (ResQ räddar överbliven mat, minskar mastvinnet). Jag vill gärna kunna tvätta mina tänder med min fluortandkräm (som faktiskt, sedan några månader tillbaka är i plast) utan att ha dåligt samvete för att jag "gjort fel" enligt livsstilen. Jag vill kunna använda solkräm och inte ha dåligt samvete över det heller. Jag vill egentligen inte köpa pasta i kartongförpackning, för det innebär att träd huggs ner för att bli papper. Då fungerar plastförpackad pasta i stor förpackning mycket bättre. Och.. jag orkar inte heller känna mig betraktad hela tiden, då jag t.ex. går i matbutiken. För så känns det, att alla vet vad jag gör och vill se om jag gör rätt. Ett fängelse.

Zero Waste har börjat kännas som en tyngd och inte något roligt. Jag sade alltid förut att jag kommer att leva så här så länge jag mår bra av det och helt ärligt, gör jag inte det mer.


Vad innebär det att jag kommer att sluta med Zero Waste? Och vad innebär det inte?Att jag slutar med Zero Waste handlar inte om att jag vill producera mer skräp. Det handlar snarare om att jag vill göra bättre val för miljön och många gånger behöver ett Zero Waste-alternativ inte alls vara det bästa. Jag vill göra det bästa dock. Vill ha ett litet ekologiskt fotavtryck, vill göra bra ifrån mig. Vill att vår planet mår bra av det jag gör och orsakar Zero Waste någon form av skada där så vill jag sluta omedelbums med det beteendet.


Att jag slutar med Zero Waste betyder att jag kan äta mer veganskt och framförallt mer mångsidigt veganskt. Det har länge varit en dröm men inte riktigt möjligt eftersom otroligt många veganska produkter är plastförpackade. Ändå ironiskt att industriellt producerat kött kan köpas i lösvikt men inte t.ex. härkis? Det betyder hur som helst inte att köttet är mer miljövänligt, det förpackningsmaterial som härkis har, har en betydligt lägre miljöpåverkan än köttindustrin. Dessutom fungerar plaståtervinning i Finland rätt bra jämfört med i många andra länder.


Att jag slutar med Zero Waste betyder inte att jag tänker börja använda plastsugrör, engångsbestick och -tallrikar, plastpåsar, take away-muggar i papper och plast osv. Inte alls. Att jag slutar med Zero Waste handlar i stället om att jag eventuellt köper plastförpackad mat som jag räddar via ResQ-appen (för att rädda matsvinn), att jag med gott samvete kan köpa mina havregurt-burkar utan att känna att jag måste förklara mig, osv. Jag kommer inte att börja köpa sådant som inte är nödvändigt, ni vet hur mycket jag är emot onödig konsumtion.


Att jag slutar med Zero Waste betyder inte att allt det jag lärt mig och gjort kommer att försvinna. Fortsättningsvis kommer jag att ha med egen låda/burk när jag köper mat från en restaurang (fast det händer typ aldrig men ändå), jag kommer alltid ha med mig tygpåsar m.m. till butiken, jag kommer fortsätta undvika pappersservetter, fortsätta använda min Lunette-kopp, fortsätta använda metallrakhyvel, osv osv. Allt med Zero Waste är inte dåligt men i vissa fall kan det absolut göra mer skada än inte. Som jag nämnt, vill jag bara göra bättre val i de fall då Zero Waste enligt mig blir fel.


Det sista jag ännu vill nämna i denna lilla lista, är att jag nu med gott samvete kan dammsuga och sopa golvet och sedan slänga det i soporna. Hittills har jag haft en sådan inihelvetes ångest över det. Skall jag gå igenom varje liten dammråtta och se om där är något jag kan återvinna etc? Det är ju absurt. Det har resulterat i att jag låtit det uppsopade dammet ligga på sopskyffeln och oftast stampar någon annan in i lägenheten sedan och ser det och slänger bort det. Och jag står där och vet inte om det var bra eller inte, eftersom Zero Waste egentligen förbjuder just precis det.


Jag känner en viss press i bröstet att skriva det här för jag är rädd att någon kommer att döma mig. Samtidigt är jag så glad att jag förstått efter många år av att kanske ha valt lite fel och att jag nu kan göra bättre. En så lång tid kunde jag köpa produkter för att de var plastfria - men som kanske var dåliga för miljön - men nu vet jag vad som antagligen är det bästa att köpa i stället. Och för mig handlar allt om att ha ett litet ekologiskt fotavtryck, inte endast ett litet avfallsavtryck. Tänker man bara så och inte mångfacetterat så blir det inte bra, tyvärr. Känner både pressen i bröstet som jag beskrev ovan men också en otrolig lättnad, glädje och liksom frihet att nu kunna leva mer Julia-vänligt. All form av hållbar livsstil måste vara hållbar för en själv också, annars kan det kvitta. Gör det på ditt sätt och strunta i vad resten tänker så kommer det att bli bra.

Jag vet inte om jag kommer att "kalla mig" någonting längre. Hittills har jag alltid varit "Zero Waste" men nu kanske jag bara är en person som försöker leva så miljövänligt som möjligt. Och jag är både taggad och inspirerad över allt det jag kommer kunna ge er nu när jag ser saker från ett nytt perspektiv. Burken gav mig många fina möjligheter under tre år men nu är det över. Och det är helt okej <3

Relaterad läsning:
Hyvä, paha muovi (kort version)
5 Ways A Zero Waste Lifestyle Could Be Harming The Planet

**


Two days ago I took the bike to Turku's main library before work. I was inspired by all the books I saw and borrowed several of them, one of them being about living a Zero Waste life. With the jar on the cover and all that. But quite fast I lost interest to read more when the writer told that she realized so many things about the world's trash problem when she had gone travelling (by plane).

I was annoyed. And I have been annoyed with myself for the same reasons. Because the thing is, Zero Waste only focuses on the trash without actually seeing the big picture. It is so easy think that you can fly like the writer of that book, or like I when I went to New York, because that won't affect the amount of trash in the jar. Therefore flying is kind of "Zero Waste".

Somewhere there, everything about Zero Waste goes wrong. ZW should always be about making this planet feel better from what we do, not the opposite. But as long as Zero Waste is only about the trash in a jar, well then it will only lead to bad things. Very very bad things.

After my session at the library, I sat at Fabbes' terrace with an oat latte that I made myself (haha), hoping to have a calm moment before work. I really wanted to drink my coffee, enjoy life and read this book. But I just felt that I had to write down what I was feeling, write what I have been thinking about for SUCH A LONG TIME IT IS CRAZY. I started writing and posted this on Instagram:

**


"Been thinking a lot about my little #trashjar lately. Not sure if I like it that much anymore. But don't get me wrong. I've been living like this for more than three years so I feel that I have seen what this does to me and the world, in both good and bad ways. And here are my Wednesday thoughts:

Trying to avoid waste is IMPORTANT but sometimes I feel that it causes more damage than not. I used to fly to other countries and I did it a lot because it wouldn't affect the amount of trash in my jar. And still, flying is probably one of the worst things for our planet. Same goes with eating cheese, milk, meat. You can buy cheese and meat in bulk in Finland, so it is actually Zero Waste, but (in most cases) not at all good for the planet.


There are things about my lifestyle that I, of course, feel are important but we can't let #zerowaste be the only thing we do. Avoiding paper cups is good, but what if the coffee in our reusable cup is bad for the planet? What if the milk in the coffee is even worse? Suddenly the cup seems like a pretty small problem.


If we want to live a sustainable lifestyle, we need to see the bigger picture. Trash is bad but not necessarily the worst problem we have. And today I am, honestly, quite fed up with #zerowaste . Saving the world means doing so much more and that's what it should all be about."**

I have been thinking about this since a night in January when I couldn't sleep. I started writing a blog post that I never published, just to get my thoughts out and to maybe one day speak about it in public. I want to break up with Zero Waste.

Breaking up with this lifestyle is a good way to describe it. Breaking up. I have been living like this since 14th May 2016 and it is in many ways part of my identity, my job, my everything. I have had a relationship with Zero Waste, one could say. People think about Zero Waste when they think about me, about living plastic free, blabla. But I get it, that's how I have been branding myself. For a very long time I saw ZW as something very positive without understanding that trash isn't always (maybe quite rarely actually?) the biggest problem we should be focusing on.

The post on Instagram got positive feedback and many seemed to think the same way. I also got a comment from the inspiring @ekoeleganssi who said that it's probably better to buy härkis in a plastic package (a vegan alternative to meat) with red labels on (meaning that the product will soon be thrown away because of the date) than new plastic free food. I believe that too. And even though I have been eating for the last 3,5 years, of course, I have often felt that I have been missing out on a lot of good food opportunities. I would love buying härkis that otherwise will go to landfill or saving plastic packed food from the ResQ app (a food saving app reducing food waste). I want to be able to brush my teeth in my nowadays plastic toothpaste tub without feeling guilty for doing "wrong". I want to use sunscreen without feeling bad from that either. I actually don't want to buy pasta in carton boxes since that means that trees have been cut down to become paper. Buying a big package in plastic is probably better. And.. I don't want to feel like people are watching me all the time, when I am grocery shopping for example. Because that is how it feels, that everyone knows what I'm doing and want to know if I'm lying or not. Feels like prison.

Zero Waste has started to feel like a must and not fun at all. I used to say that I will be living this way as long as I feel good doing it and to be honest, I don't anymore.


What does it mean when I say that I will quit Zero Waste? And what does it not mean?The fact that I am quitting Zero Waste does not mean that I want to produce waste. It is more about me wanting to make better choices for the environment and many times a Zero Waste alternative isn't necessarily the best. I want to do what is best though, I want to have a small ecological footprint, I want to do good. I want our planet to feel good from what I am doing and if Zero Waste in any way damages our planet I will stop doing that right away.


The fact that I am quitting Zero Waste means that I can eat more vegan foods and even better: more varied vegan food. That has been a dream for a long time but not possible since so many vegan foods are packed in plastic. Isn't it ironic that you can buy meat from the meat industry in bulk but not härkis? That doesn't mean that the meat is more environmentally friendly though, the package around härkis has a much smaller footprint than the meat industry.


The fact that I am quitting Zero Waste doesn't mean that I will start using plastic straws, single use cutlery and plates, plastic bags, take away cups in paper or plastic etc. Not at all. The fact that I am quitting Zero Waste is just more about me buying food that would otherwise go to waste from for example the ResQ app, me not having to feel bad and explain myself for buying vegan yogurts etc. I will not start buying anything I don't need, you know how much I don't like that kind of consumerism.


The fact that I am quitting Zero Waste doesn't mean that everything that I have learned and done will disappear. I will keep bringing my own containers if I buy food take away (which almost never happens but anyway), I will keep using my tote bags whenever I buy something, I will keep avoiding paper napkins, keep using my Lunette cup, a safety razor etc. Not everything about Zero Waste is bad but sometimes I am sure that the lifestyle can do more damage than not. Like I have mentioned, I want to change those things that don't work and make better choices in those cases that Zero Waste in my opinion goes wrong.


The last thing I want to mention in this list is that I now can vacuum and sweep the floor and then throw that away. Until now that has been something I can't stop thinking about and it's been making me crazy. Should I really go through the things I vacuum and see what I can recycle? That's absurd. So what I have done is just letting that be and never thrown it away. Then usually someone else comes over and sees all the dirt and throws it away and I am left there feeling very bad because I kind of failed Zero Waste in that very moment. Because in Zero Waste you can't throw anything away, not even the dirt you vacuum.


I feel some pressure and stress from writing this because I am scared people will judge me. At the same time I am so happy that I have realized after so many years of maybe choosing the wrong path, to now do better. For a long time I used to buy products that might have been bad for the planet because they were plastic free but now I am more aware of what is actually good to buy instead. And for me it is all about having a small ecological footprint, not only a small waste footprint. If we only think about trash instead of seeing it from several perspectives, it won't be good unfortunately. I can feel the pressure and stress that I mentioned above but I also feel so relieved, happy and free now that I can live a more Julia friendly lifestyle. Any kind of sustainable lifestyle has to be sustainable for the person practicing it too, otherwise it won't be good. Do it your own way and stop caring about what others think.

I don't know if I will "call" myself anything anymore. I have always been "Zero Waste" but maybe from now on I will just be a person who is trying to live a sustainable lifestyle. And I am both excited and inspired to write more to you now that I see things from another, even a better, perspective than before. The jar gave me many beautiful opportunities during these three years but now it's over. And that is very much OK <3

Similar articles:
Hyvä, paha muovi (short version)

10 kommentarer

 1. Good post. You are not on the wrong path. You shouldnt be judged. You are right. :D
  I left the facebook zero waste group because of the reasons you listed. I got irritated by people saying that this is not the group for discussing avoiding flying etc. Only trash talk. Then I left and havent regretted that decision.
  I like the term low impact. I think it nicely covers everything one does. No room for cheating :D ÄE

  SvaraRadera
  Svar
  1. THANK you ÄE <3 I am glad that someone like you is following my blog. And thanks for your kind words. Low impact is the best term, I heard about it maybe a year ago? and it really does cover everything:D

   Radera
 2. Så smart! Jag har själv en otrolig plastångest och blir typ äcklad av det. Men det främsta jag vill är ju ändå att planeten ska må bättre och att det som dött på grund av mänskligheten ska kunna komma tillbaka i någon form. Och då en sedan inser att det tex är värre för miljön att slänga en skiva bröd än att köpa brödet i en plastpåse börjar en ju fundera på vilken väg som är den rätta. Och det här med att kalla sig någonting. Jag har i princip tagit beslutet om att inte lägga mig i ett fack där, varken då det kommer till livsstil eller kost. För jag inser att om en lägger sig i ett fack blir alla runt omkring så otroligt kritiska mot allt jag gör och det hela blir totalt sneddrivet. Det verkar ju tex värre att en vegetarian en gång skulle äta en biff än de som äter det dagligen, för hen är ju vegetarian. Det är så konstigt och därför satsar jag bara på att ha så minimalt matsvinn som möjligt och leva så hållbart som möjligt, utan att kategorisera det jag gör.

  <3 : Madde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Madde!! Jag kan också bli väldigt äcklad av plast (fortfarande) men håller med - man vill ju ändå i slutändan bara det bästa för planeten och inte liksom något annat. Tror det är hälsosamt att inte kalla sig nåt, det gör faktiskt att en känner sig väldigt instängd och det är helt galet hur mycket mer kritik man får av att kalla sig något jämfört med att t.ex. inte alls ens försöka göra gott. Tokig värld. KRAM <3

   Radera
 3. Klokt skrivet. Heja dig! Kram

  SvaraRadera
 4. din livsstil inspirerar och har inspirerat många! :) låter som ett vettigt beslut att nu "omfokusera" - det blir ju egentligen bara ännu bättre :) kommer forsätta följa din vardag och ditt liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK snälla du och vad skönt att höra att du vill fortsätta följa!! <3 man blir ju rädd i sådana här förändringar att ingen längre är intresserad av det man gör för jag vet att många följt mig just pga själva ZW-burken! Men bra om det finns mer att ta in här som är tillräckligt intressant för att få er att stanna <3<3 KRAM

   Radera
 5. Väldigt klokt skrivet. Har länge tyckt miljödebatten är väldigt svartvit, man hittar syndabockar som är dåligt och bojkottar man det som anses vara dåligt är man plötsligt en bra människa trots att bojkotten ofta leder till att man gör något annat illa istället. Trots allt är plast ett väldigt bra material och i många fall det bästa och miljövänligaste alternativet pga låga utsläpp i produktionen. Problemet är ju att den inte ska hamna i naturen och där finns det väldiga problem i vissa delar av världen. Här är vi bra på att sortera och återvinna så den plasten vi konsumerar här har en minimal miljöpåverkan. Det här med att ersätta en plastflaska med en stålflaska till exempel. Stålindustrin har trots allt helt otroliga mängder utsläpp och är den industrin vi har med mest utsläpp, medan plastindustrin har mycket låga utsläpp och dessutom kan plastflaska enkelt återanvändas och återvinnas. Med detta sagt så ja det finns mycket onödig plast som man lätt kan undvika. Men inom livsmedelsindustrin gör plasten mycket nytta i och med att den minskar matsvinn vilket är ett större problem än själva plasten miljömässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!! <3 Debatten är väldigt svartvit och jag vet att jag själv också bidragit till det, inte endast gällande Zero Waste. Men nu börjar jag lära mig att se på det på ett nytt sätt och liksom tänka kritiskt och se ur olika perspektiv.. och intressant är att ju mer jag tänker på Zero Waste desto mindre självklart blir det för mig att leva så. Jag kollade t.ex. aldrig upp vissa saker för jag bara antog att det ÄR bättre att undvika skräp än att inte göra det. Nu ser jag det på ett annat vis och inser att mycket jag gjort, tyvärr, varit illa. Du har många bra poänger och speciellt det om stålindustrin! Tack så mycket för en intressant kommentar och ha en fin dag! KRAM

   Radera

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog