måndag 9 september 2019

the week against food waste - how you can save the food!



En mixrätt jag slängde ihop på sådant som var lite halvgammalt. Broccoli som började bli gulbrun, lila blomkål <3<3, gamla kokta potatisar som jag faktiskt glömt utanför kylen undernatten, rester av en gammal sås, rester av en tofu, en kräm jag slängde ihop av blötlagda cashwenötter, vatten, salt, kryddor och citron. Lite av allt.

**

A mixed meal I made from things that were kinda old. A yellow brownish broccoli, purple cauliflower <3<3, old boiled potatos that I had forgotten outside the fridge overnight, the leftovers from a sauce, the rest of a tofu, a cream from old soaked cashews with water, salt, spices and lemon juice. A little bit of everything.



HEJ! Nu är det veckan mot matsvinn och det till ära vill jag tipsa om några grejer. Enligt Luke slänger varje person i Finland 20-25 kg mat i soporna per år! DET ÄR FÖR MYCKET MAT. 0,5 kg absolut max, helst noll. Samma källa säger att all den bortslängda maten i Finland orsakar 1000 miljoner CO2-ekvivalentkilogram. Siffrorna är stora och det helt i onödan. RÄDDA MATEN MINA VÄNNER ÄR NI MED. Här kommer de tips jag kommit på för att rädda maten:

**

HI! Now is the week against food waste and because of that I want to write out some tips. According to Luke  every person in Finland throws 20-25 kgs of food in the trash per year! THAT IS TOO MUCH FOOD. 0,5 kg should be the maximum, preferably zero. The same source says that all the food that is thrown away in Finland causes 1000 millions CO2 equivalent kilos. The numbers are big and that totally in vain. SAVE THE FOOD MY FRIENDS ARE YOU WITH ME. Here are the tips I came up with for saving food:



- mat som passerat bäst före-datumet är inte automatiskt dåligt. Maten stiger inte upp på sin bäst före-dag och tänker "nähä, idag skall jag bli sur för så var det planerat!". Jag har hört om människor som ätit halvår gamla ägg. Jag har själv ätit lika gammal äppelchutney. Jag har varit med om en månad gammal mjölk som fortfarande varit bra. Titta inte längre på datumet, lukta och se på själva innehållet i stället. Det går antagligen att äta.

- frys in mer "udda" grejer också, som öppnade yoghurt- och gräddpaket (gäller både vanliga och veganska) om du inte hinner använda dem före de blir dåliga. Dessa fungerar bra i matlagning då de tinas upp igen. Tomatpuré kan frysas in i iskuber t.ex.

- släng inte torrt bröd: du kan t.ex. göra krutonger, mixa till smulor och använda i bakverk, blötlägga och göra ny bröddeg av det.

**

- food that has passed its date is not automatically bad. Food doesn't get up on the day it expires to think "oh OK, today I'm just gonna be disgusting because that's what we planned!". I have heard of people eating eggs that were six months old. I have eaten apple chutney that was that old. I have seen one month old milk that has been good. Don't look at the date, instead just smell and look at the product itself. You can probably eat it.

- freeze in more "unique" things too, liked opened yogurt and cream packs (both regular and vegan ones) if you won't be able to eat them before they go bad. These will work well in food when you take them out.

- don't throw away dried bread: you can make croutons, mix them to small crumbles and use in baking, soak them to make new dough from.




- ladda ner ResQ-appen, där kan man rädda mat från restauranger och vissa butiker, som går ut samma dag.

- se efter röda lappar på livsmedel. Jag har ju nu slutat med Zero Waste (klick!) och har börjat se mer på alla produkter i butiken (veganska <3) och märkte att en matbutik ställer fram de produkter med röda lappar (sista försäljningsdatum samma dag) skilt så att de skall synas bättre. JÄTTEBRA. Det är lätt att man bara tar första bästa produkt annars men så här kan man faktiskt hitta det som är på väg att bli dåligt.

**

- download the ResQ app, from where you can buy leftover food from restaurants and some stores, that will expire the same day.

- look for red labels on food in the store. I have now quit Zero Waste (click!) and started looking more at all foods in the stores (vegan food <3) and I noticed that one grocery store I visited put all those red labelled products (products that expire the same day) in front of the others and in a different place to make them more visible. VERY GOOD. It is so easy to just take the first product you see but this way you can actually find what is the oldest.



Dana saving food in Copenhagen where an organization shared leftover food from grocery stores with anyone interested



- köp inte mer än du hinner äta upp.

- mycket kan användas efter att det tappat sin charm. Mjuk morot och palsternacka kan läggas i kallt vatten övernatten (älskar rimmet) och blir då hårt igen, alternativt kan de användas i soppor/grytor m.m. då de redan är mjuka. Mjuk tomat kan man frysa in och senare använda i mat - eller använda direkt. Stek och gör en god tomatpasta (klick!). Överbliven deg kan frysas in. Gammal vanlig eller vegansk mjölk kan slängas ner i en bulldeg eller bli plättar. Mögliga delar på livsmedel kan ofta skäras bort så att man kan äta resten (gäller ej äpplen, släng ALLT om äpplet är mögligt). Osv. Det finns antagligen mycket mer att göra med maten än att slänga den. Eller det är garanterat.

- gör mer än bara ät upp. Av en stor del av ditt matavfall kan du bl.a. koka egen grönsaksbuljong, du hittar mitt recept här. Bananskal kan läggas i en burk som fylls med vatten, efter några dagar fungerar det som ett näringsrikt vatten till växterna i hemmet (idé härifrån). Citronrester kan användas i städning (läs mer här) och så vidare.

**

- don't buy more than you have time to eat.

- a lot can be used even if it doesn't look that charming. Soft carrots and parsnips can be put in cold water overnight to harden. You can also put them straight in your frying pan and make something from them if they already are soft. Soft tomato you can put in the freezer or use in food right away. Make a delicious tomato pasta (click!). Leftover dough can be stored in the freezer too. Old regular or vegan milk works in doughs or pancakes. Mold on most foods can just be cut off so that you can eat the rest (apples should however always be thrown away completely if they are moldy). Etc. There are probably more alternatives to your old food than throwing out. I can guarantee that.

- do more than just eat it. A lot of your food waste can become veggie stock, you find my recipe here. Banana peels can be stored in a jar with water and a few days later function as nutritious water for your plants (idea from here). Lemon left overs are good for cleaning in your house (read more here).





- börja alltid med att kolla skafferi och kylskåp och frys innan du köper mer. En god vana kunde vara att ta en bild på sitt kylskåp för att minnas vad där finns, alternativt skriva upp. Ät upp det du har, åtm gällande färskvaror, innan du köper mer.

- om du äter t.ex. fisk och kyckling kan du koka buljong på det du rensar bort.

- gör mat på alla rester - pyttipanna, stekta grönsaker, lite dittan och dattan.

**

- always start with looking in your pantry and fridge and freeze before buying more. A good habit is to take a photo of what you already have or to write it down. Eat what you already got, at least regarding fresh produce, before buying more.

- if you eat fish or chicken, you can boil stock from the parts that can not be eaten.

- make food from leftovers - mix whatever you find.





- se över vad du egentligen behöver ha hemma. Behöver du två rödlökar per vecka eller kan du klara dig på mindre? Eventuellt ett konstigt exempel men då jag blev intresserad av att göra billig mat, märkte jag att det sparade betydligt pengar om jag halverade mängden lök i mina rätter utan att försämra smaken. Använd lite mindre av allt = köp lite mindre av allt = mindre risk för mycket matsvinn.

- har du för mycket äpplen, rabarber, bär m.m. på gården (eller som du köpt)? Gör sylt, marmelad och chutney eller annat som håller länge.

- placera nyköpt mat längst bak och den äldre längst fram i kylen. Då ser man den först och undviker att slänga den jämfört med om man börjar med den nya.

Vad mer kan man göra för att minska sitt matsvinn? Berätta vad du gör!

**

- think about what you really need at home. Do you need two red onions per week or could you maybe make it through the days with less? Maybe a weird example but when I got interested in making cheaper food, I noticed that even using half the amount of onion in my meals would make it cheaper but still not change the taste. Use less ingredients = buy less = avoid big amounts of food waste.

- do you have too many apples, rhubarb, berries etc in your garden (or something you have bought)? Make jams, marmalade and chutney or something else that lasts for a long time.

- place the newest things you've bought in the back of the fridge so that the older ones are in front. This way you see the old ones first and will probably cause less food waste.

What else can be done to avoid food waste?

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog