fredag 4 oktober 2019

vegan cinnamon buns - easier than you'd think



KANELBULLEDAGEN!!! BÄSTA DAGEN!!!! SKÅLA!!!!!

Japp japp japp 4.10 är kanelbullens dag. Det finns definitivt många liknande dagar som jag anser är onödiga men alltsååå.. inte den här nej. Kanelbullens dag = glädjens dag. Och det KAN också vara miljövänliga, djurvänliga bullar om man så vill. Att göra vegansk kanelbulledeg är helt enkelt superlätt.

Byt bara ut smör mot olja (både i degen och kanelsmeten), komjölk mot havremjölk, ägg mot kikärtsspad (eller lämna bort helt!) och pensla bullarna med antingen kikärtsspad eller havre-/sojamjölk ELLER något fetare som t.ex havre-/sojagrädde. Japp, så enkelt är det. Och jag är säker på att t.ex. min hemgjorda havremjölk (klick!) också fungerar i detta!

**

THE CINNAMON BUN DAY!!! THE BEST DAY!!!! CHEERS!!!!!

Yes yes yes October 4th is the cinnamon bun day. There are definitely some unnecessary days out there but this ain't one of them. The cinnamon bun day = a happy day. And it CAN be an environmentally and animal friendly bun day if you want to. Making vegan cinnamon buns is super easy.

Just switch butter to oil (both in the dough and the cinnamon filling), cow milk to oat milk, eggs to aquafaba or then you can leave that one out. Use aquafaba or oat or soy milk to brush the buns, or if you'd like to have something thicker, then oat or soy cream is good too. Yes, that's how easy it is. And I am sure that for example my homemade oat milk (click!) could work here as well!


Här kommer ett recept som jag gjort veganskt:

Ingredienser för 10-15 bullar:

2,5 dl havremjölk (här passar också de billigare varianterna)
25 g färsk jäst eller en påse (7-12 g) torrjäst
1 dl socker
6-7 dl mjöl
0,5 dl aquafaba (i stället för ägg)
2 tsk malen kardemumma (tips: om du behöver mala den fungerar en blender lika bra som en mortel/kvarn)
0,5 tsk salt (smaka dock på degen, den smakar inte bra om för lite salt!)
0,5 dl olja

Ingredienser för kanelsmet:

0,5 dl olja
0,5 dl socker
0,5 msk kanel
lite salt

**

Here is a recipe that I have made vegan:

Ingredients for 10-15 buns:

2,5 dl oat milk (the cheaper ones work well here too)
25 g yeast or one bag (7-12 g) dry yeast
1 dl sugar
6-7 dl wheat flour
0,5 dl aquafaba
2 tsp cinnamon
0,5 tsp salt (but please taste the dough, it's not good if it doesn't have enough salt!)
0,5 dl oil

Ingredients for the cinnamon filling:

0,5 dl oil
0,5 dl sugar
0,5 tbsp cinnamon
some salt


Gör så här:

Gör degen först. Blanda ihop våta och torra ingredienser skilt. Rör ner de torra i de våta under omrörning. Arbeta ihop till en riktigt bra deg för hand - eller lägg allt i en degmaskin med de våta ingredienserna först. Låt jäsa t.ex en timme eller lägg i kylen övernatten. Om i kylen: ta ut ca 1 timme för du bakar ut bullarna. Medan degen jäser kan du göra kanelsmeten - rör bara ihop alla ingredienser och blanda ordentligt.

**

Instructions:

Make the dough first. Mix the wet ingredients and the dry ingredients separately. Then add the dry ingredients to the wet ones and stir. You can also use a household machine for this, just add the wet ingredients first. Let sit for about an hour or put in the fridge overnight. If in the fridge: take it out about 1 hour before making the buns. While letting the dough rise  you can make the cinnamon filling - just mix all ingredients together.



Baka ut till en så fyrkantig form som möjligt (jag vet inte hur men försök hehe). Använd gärna en slickepott för att få all deg ur skålen!

**

Then roll out the dough and try to create a square if possible (I don't know how but try hehe). Please use a dough scraper to get all the dough from the bowl!


Bre ut kanelsmeten över halva degen som på bilden. Bre ut till kanterna! Om du vill: riv eller skär små bitar äppel och strö ut över kanelsmeten.

**

Add the cinnamon filling on half of the dough like shown in the picture. It should go all the way out to the sides! If you want to you can add some apple.


Vik andra halvan som är utan kanelsmet, över den med kanelsmet. Försök lägga degen så jämt som möjligt så kant möter kant.

**

Put the other half of the dough, the one without filling, on the half with filling. Try to do it evenly.


Skär med pizzaskärare eller vanlig kniv som på bilden.

**

Cut the dough with a pizza cutter or a regular knife like in the picture.


... Och rulla ihop i olika formationer och lägg på en plåt!

**

... And roll into different shapes and put on an oven tray!


Låt jäsa i 30-60 minuter och ca 15 minuter innan de jäst klart lägger du ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med kikärtsspad/havremjölk/sojamjök/havregrädde/sojagrädde och strö pärlsocker över (jag hade inget så jag lade florsocker på när de svalnat i stället) strax innan de åker i ugn.

**

Let sit for about 30-60 minutes and about 15 minutes before that time ends you turn the oven on to 200 degrees Celsius. Brush the buns with aquafaba/oat milk/soy milk/oat cream/soy cream right before putting them in the oven.


Grädda i 8 minuter eller tills de fått fin färg. ÄT!

**

Bake for about 8 minutes or until they have a nice color. EAT!

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

Social

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog