torsdag 19 december 2019

HOW TO CELEBRATE A SUSTAINABLE CHRISTMAS PART 3: EARTH FRIENDLY FOOD





Innan vi börjar! Läs del 1 och 2 om ni vill:
Del 1: Miljövänliga, etiska julklappar

Idag snackar vi endast planetvänlig julmat. Så kör vi:

Det är inte jättelätt att säga vad som faktiskt är den mest miljövänliga julmaten men jag vill göra en sak på det klara: kött är inte alltid dåligt ur miljöperspektiv och alla djur lider inte.

Är 300% trött på att man drar all form av djuruppfödning över en kam för allt är inte katastrofalt. Känns också som att jag inte får säga så här om jag är miljöbrud. Det gör mig ledsen och det finns personer jag t.o.m. är rädd för i den här diskussionen. Tokigt det kan bli. Jag vet problematiken med djuruppfödning men jag vet också att det finns vissa andra aspekter, som jag helt ärligt känner att veganismen glömmer att se på.

Ett exempel: ett ursprungsfolk som lever nära naturen och lever på renskötsel, t.ex., är mycket möjligt ett mer miljömedvetet och etiskt folk än en stadsbo som är vegan. Plus, vad händer om renarna försvinner ur samekulturen? Finns den kvar på samma sätt sedan? Vad händer med samerna i det skedet? Funderar vi tillräckligt på scenarier som dessa ens? Är det rättvist att en (ofta vit) vegan i trygga Finland kritiserar fattiga generationer i Indien som gör mattor av fårull? Eventuellt familjens enda inkomst och den enda möjligheten de har. Jag tror inte man ser helheten, man ser endast djurets perspektiv. HELHET ÄR VIKTIGT. Människan är också viktig.

Jag vill inte behöva trippa på tårna på min egen blogg så så så... det här är mina tankar! Här kommer en text om miljövänlig julmat, både för allätare, vegetarianer och veganer. Julen är ju trots allt för alla som vill!


// Before we start! Read part 1 and 2 if you want to:
Part 1: Environmentally friendly ethical Christmas gifts

Today we will discuss only planet friendly Christmas food. So let's do this:

It's not very easy to say exactly what really is the most environmentally friendly Christmas food but there's one thing I want to start by saying: not all meat is bad for this planet and not all animals suffer.

I am 300% tired of the fact that people just see all form of animal breeding as the same because that isn't the case. It also feels like I am not allowed to say this if I'm an environmentalist. That makes me so sad. There are even people I am scared of in this discussion. Crazy. I know why animal breeding can be extremely harmful both to the planet and the animals but I also know there are other aspects of it and honestly I feel that veganism forgets about those.

One example: an indigenous group of people living close to nature living on for example reindeers, are very likely to be a lot more environmentally friendly and ethical people than a big city vegan. And, what happens if the reindeers disappear from the Sami culture? Will it exist in the same way after that? What happens with the Sami people then? Do we even think about these kind of scenarios enough? Is it fair that a person (often a white person) in safe Finland criticizes poor generations in India, making carpets from wool? This might be that family's only income and the only thing they can do to make a living. I don't think veganism sees the whole picture, only the animal's perspective. THE BIG PICTURE IS IMPORTANT. Humans are important.

I don't want to be afraid of what I can say and not on my own blog so so so... these are my thoughts! Here is a text about environmentally friendly Christmas food for those who eat meat, those who are vegetarian and those who are vegan. I mean, Christmas is for anyone who wants to join.


UNDVIK MATSVINN

För det första: tänk avskalat även gällande julmaten. Matsvinn är ett enormt miljöproblem och att göra mer mat än man orkar äta (vilket åtm tyvärr är fallet i vår familj varje år), kan orsaka problem. Så. Med exempelvis Marthornas buffétabell kan man räkna ut hur mycket mat som skall göras för att undvika att det blir över. Fiffigt! Man behöver inte heller endast se på mängden mat utan också minska på alternativen. Det behöver inte finnas en massa olika julgodis, olika skinkor, olika sallader etc. Det kan räcka med ett alternativ av en sak och ändå göra alla nöjda.

TIPS TIPS TIPS:
Läs gärna Flora Wiströms blogginlägg med mathacks, här, här och här för idéer om hur vi kan bl.a. rädda mat från att slängas bort...
... eller mitt blogginlägg the week against food waste - how you can save the food
... ELLER mitt blogginlägg om hur du kan göra mat av julresterna


// AVOID FOOD WASTE

First of all: think small even here. Food waste is an enormous problem and making more food than we can eat (which at least my family does), can be problematic. So. For example with this Swedish list about how to not make too much food for buffets, you can count the exact amount you'll need for each person. This way we can avoid food waste. Smart! Something else we should consider is having less alternatives. We don't need a lot of different Christmas candy, different hams, different salads. It can be enough with just one option and people can still be satisfied.

TIPS TIPS TIPS:

Please read Flora Wiström's blog posts in Swedish, with food hacks, herehere and here for ideas about saving food instead of throwing out...
... or my blog post the week against food waste - how you can save the food
... OR my blogpost about what we can do with Christmas leftovers



ÄT RESTER


Året går mot sitt slut och frysen har eventuellt fyllts av än fler produkter man inte hunnit äta upp sedan januari. Är det inte PERFEKT att äta upp det under julen! En liten själarensning då man får tömma frys och skafferi och samtidigt blir det ju vettigt att avfrosta frysen under den kalla tiden på året liksom. Det här skulle också spara pengar. Jag fermenterade en massa rödkål i höstas och vi bestämde oss för att vi bl.a. äter det i stället för att göra till inför jul. Fina pipor. Har ni bra tips på goda resträtter? Eller, mitt favoritord: restfest. Skriv i kommentarerna!


// EAT LEFTOVERS

The year is soon over and our freezers might be full of foods we haven't had the time to eat since January. Isn't it PERFECT to eat this during Christmas! Decluttering your soul while emptying freezers and pantries and at the same time it's quite smart to defrost the freezer during the cold time of the year. This could also save us a lot of money. I fermented a lot of red cabbage in the fall and we decided to eat that instead of making more for Christmas. Good stuff. Do you have some nice ideas for leftover meals? Write them in the comments!





ÄT MER GRÖNSAKER

Hur vi än vänder på steken (hehe!) så är det ändå ett faktum att vi behöver äta en mindre mängd kött oberoende vilket kött vi äter. Inte bara för miljön och djuren heller, också för vår hälsa. Tycker själv det låter härligt vettigt när folk säger att de ser kött som en lyxvara, något man äter sällan och faktiskt njuter av när man väl gör det. Men för att få i mer grönsaker i julmaten: lämna eventuellt bort något köttalternativ och gör en god röra av t.ex. rödbetor och pepparrot (här hittar du mitt recept, mums!!!), olika kålsallader, frön och nötter, grönsaksgratänger i stället för kött-sådana, osv. Tips på bra svenskspråkiga personer som är bra på matlagning:

Vegokäk
Portionen under tian
Siri Barje


// EAT MORE VEGETABLES

No matter how much we talk about it, it's still a fact that we need to eat less meat, no matter what meat it is. Not only for the planet and animals, also for our own health. I love it when people say that they treat meat as a luxurious thing and only eat it seldom and then actually enjoy it way more than they would otherwise. But to get more vegetables into your Christmas food: you can leave out some meats and make different dips and sauces instead, for example this beetroot and horseradish spread (here is my recipe, yummmmmmy!!!), different cabbages, seeds and nuts, vegetable gratins instead of meat gratins etc. Here are some good places to find recipes, in English and Finnish:

Viimeistä murua myöten
Earthsprout
Green Kitchen Stories



ÄT ETISKT KÖTT OCH ETISKA MJÖLKPRODUKTER


Det finns kött som produceras etiskt. Antingen produceras det medvetet, så att säga, eller så är det vilt. Vilt kött är jättebra! Mera vilt till folket. Men det icke-vilda köttet bör komma från ansvarsfulla gårdar/personer, gärna ekologiska små sådana. Vissa har hemsidor där man kan läsa om verksamheten och andra kan man så klart kontakta direkt. Riktigt små gårdar blir ju ofta mer personliga liksom och det kan vara enkelt att få kontakt med de personer som faktiskt är i direkt koppling till djuren.

Så välj etiskt kött om du äter kött. Etiskt betyder, enligt mig, att djuren är uppfödda under snälla omständigheter, går fritt, mår bra, är kompisar med bonden. En ekologisk gård innebär t.ex. att nötkreatur måste få vara utomhus och beta. Betet kan faktiskt bidra till en rikare mångfald vilket i sig kan ha extremt positiva konsekvenser på miljön. Kon kan hjälpa till med att binda koldioxid i bästa fall. Ibland är alltså inte heller koldioxidutsläppet från själva kon (metan osv) det avgörande och jag har läst att denna naturvänliga mångfaldsfrämjande djuruppfödning faktiskt kan vara livsviktig för framtiden, därför att planetens jord (soil) håller på att försvinna. Intressant grej, Helsingin Sanomat har skrivit om det här.

Vild fisk är också vettigt, känner jag. Kanske du fiskade upp abborrar i sommar som nu ligger i frysen? Ät dem!

Är någon av dessa ovanstående för dyra? Känns det ändå som att du verkligen inte kan skippa köttet på bordet? Då kan du köpa mindre mängd och "späda ut" det med annan mat. Jag säger visserligen att vi inte alls behöver utesluta kött helt men däremot måste vi utan tvekan minska på intaget av det, som jag nämnde tidigare. Ett hett utspädningstips är t.ex. att blanda ner linser och grönsaker i en köttgryta, i stället för att servera en hel fisk som sådan kan man köpa halva mängden och t.ex. göra olika röror och sidorätter av det.


// EAT ETHICALLY PRODUCED MEAT AND DAIRY PRODUCTS

There is meat that is ethically produced. It's either produced or game meat. Game is really good! More game meat to the people. But the meat that isn't game, should come from responsible farms/people, preferably organic small farms. Some have websites where you can read about the work they do and it can also be easier to get in touch the people that actually work with the animals, when you buy meat from smaller farms.

So choose ethically produced meat if you eat meat. Ethically produced means, according to me, that the animals have had a good life, they've been happy, they walk around where they want to, they are friends with the farmer. An organic farm means that cows for example have to be able to be outside and eat grass. And you know what? Grazing cows can actually be crucial for the diversity in nature. The cow can even help in absorbing carbon dioxide. So sometimes, the carbon emissions from the cow (methane and so on) are not the most important to worry about and I have read that this breeding that fosters diversity in nature actually could be crucial for our future, since the soil is disappearing. This is very interesting, Helsingin Sanomat wrote about it here.

Wild fish is a great option too, I think. Maybe you got some yourself this summer that you have in the freezer now? Eat them!

Are some or all of these tips too expensive for you? Does it still feel like you can't be without the meat this Christmas? Then you can just consider buying a smaller amount of this and mix the meat with other ingredients to create more food, more affordably. I am definitely not saying that we should stop eating meat but what we do have to consider is eating less of it, like I mentioned before. A great tip is to use lentils for meat stews, for example, to need less of the meat. Instead of serving one whole fish, you can make smaller side dishes and dips etc to need less of it.


Sedan kan man ju diskutera skinkan och hur den liksom... är.

Som jag förstått det har grisar det allra värst om man ser på deras välmående. Så väljer man skinka är det extra viktigt att den kommer från en liten gård där djuret fått gå fritt och haft ett bra liv. Jag fick också en fråga på Instagram om ifall man kan äta kalkon under julen, ur ett etiskt perspektiv.

Jag tänker att man kan ha några tumregler för det kött man äter, oberoende från vilket djur det kommer: ät mindre, ät lokalt, ät vilt/ät från en liten gård, ät miljövänligt. Har man möjligheten att också ta reda på vad djuret ätit, kan det spela stor roll. Är det bättre att äta kött från frigående beteskor eller sojaätande kycklingar? Mycket möjligt att det förstnämnda är bättre. Om alla dessa går att kombinera tror jag vi kan komma ganska långt och djurplågeriet finns sannolikt inte där (men! prata med bonden!).

Så! Läs på lite om ditt lokala kött och köp mindre mängd i år <3


// Then we should discuss the ham and how it... is.

I've understood that pigs are suffering the most. So if you choose ham this year, make sure you buy it from a small organic farm where the pig has had a good happy life. I also got a question on Instagram whether or not we should eat turkey at Christmas, seen from an ethical perspective.

I guess we should apply these rules for every kind of meat we eat: eat less of it, choose locally produced, eat game/from a small farm, eat organic. If we are able to also know what the animal has eaten, that can make a huge difference. Is it better to eat meat from cows walking freely and grazing or meat from soy eating chickens? Probably the first option. If you can combine all of the criteria above, I'm quite sure we have succeeded very well here and animals haven't suffered (but! talk with the farmer!).

So! Read about your local meat and buy less of it this year <3




VÄLJ LOKALA RÅVAROR

Vare sig du är allätare, vegetarian eller vegan - välj lokalt så långt det går. Ät ärtproteiner i stället för soja, finsk älg i stället för tysk ko, inhemsk siklöja i stället för norsk lax. Om vi äter mer lokalt, mer inhemskt, skapar vi många fler jobb i vårt eget land. Transporterna är också kortare och de regler som gäller för Finland gäller också för den produkten. Välj t.ex. gärna REKO-ringar om du har möjligheten, köp direkt av producenten på torget, kanske en bekant odlar något själv? Köp av hen.

Men en påminnelse: köp enligt din egen plånbok, ibland kan tyvärr lokalt vara dyrare.

Här kommer tips på rätt så klimatsmarta snälla julrätter:


// EAT LOCAL PRODUCE

No matter if you eat meat or if you are vegetarian or vegan - choose locally produced food if you can. Eat pea protein instead of soy, Finnish moose instead of German cow, local whitefish instead of Norwegian salmon. If we eat more locally produced food, we create lots new jobs in our home country. The transports will be shorter too and the laws that apply to Finland will apply to these products. It's a great idea to use REKO groups if you can, to buy directly from the farmer at the farmer's market or maybe from someone you know who grows their own food?

But a reminder: buy according to your own budget, sometimes locally produced food can be more expensive.

Here are some environmentally friendly recipes for this Christmas:


- En jättegod och faktiskt ganska förmånlig (allt är relativt iofs) BUTTERNUTSQUASHSOPPA som jag själv tror är ganska najs som förrätt under julafton.

- Ett annat alternativ på förrätt, eller varför inte huvudrätt? Obs! Man behöver inte ha flera rätter. Vad som helst blir perfekt ändå. Men: en svampsoppa av Marthaförbundet.


// - A really delicious and quite affordable BUTTERNUT SQUASH SOUP that I think would be a perfect starter during Christmas.

- Another alternative as a starter, or why not the main dish? Please note! You don't need starters and different meals, it will be enough with only one meal as well. But: a mushroom soup by Marthaförbundet.


- Min fantastiska pepparkakskladdkaka.

Hjortstek, dvs vilt, i stället för julskinka. Recept från Marthaförbundet.

- En vegetarisk Wellington jag hittade på Instagram. Såg sjukt god ut och är enligt tillverkaren perfekt för julafton.

Mustig älggryta från Marthorna.


// - My amazing ginger bread mud cake.

A deer stew instead of ham. Recipe from Marthaförbundet.

- A vegetarian Wellington I found on Instagram. Looked so damn good and according to them it would be perfect for Christmas Eve.

A rich moose stew from Marthaförbundet.


- Och en SMARRIG potatisgratäng med havregrädde men som likväl kan bytas ut mot vanlig sådan. Kom ihåg! Välj gärna ekologiskt och från betande kor.

Några recept hörni. Men det finns ju tusen andra! När jag och killen och Berran firar vår gemensamma jul dagen innan vill jag bl.a. äta en mustig jordärtskockssoppa, hör du det gubben??? I hopp om att han läser det här. Jajamen. Hörni. Ha en fin dag! Kommer en del 4 också.


// - And a DELICIOUS potato gratin with oat cream, but you can use regular cream instead. Remember! Organic and grazing cows are a bit better.

Some recipes for you guys. But there are a thousand other recipes too! When my bf, Berran and I celebrate our Christmas the day before, I want a really rich Jerusalem artichoke soup, are you reading this my man??? I hope he does. Yep. But hey. Have a good day! There will be a part 4 too.

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

Social

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog