tisdag 7 januari 2020

repairing and changing clothes that don't fit


Hej vänner, hoppas ni har det bra. Igår var det röd dag men idag verkar det som att många traskar tillbaka till skola, jobb och/eller annat. Orka orka! <3 Det blir nog bra.

Jag nämnde i förra inlägget att jag bygger en hållbar garderob just nu och på tal om det så försöker jag "rädda" de plagg jag kan, dvs ändra dem så att de passar just mig och känns bekväma etc. När jag bodde i Köpenhamn hittade jag vintagebutiker som sålde fantastiska Levis-brallor och -kjolar och jag slog till en gång på vardera. ÄLSKAR de här byxorna men känner att de inte riktigt går ihop med mina vinterskor, jag är iofs meganojig över kombon byxor + skor och tycker sällan att något passar ihop överhuvudtaget.. SÅ. Jag bestämde mig en gång för alla att faktiskt göra dem sådana att de känns fina för mig och på min kropp. Vände dem avigt, klädde på dem och ritade streck hur jag vill att de skall sys in. Och äntligen idag förde jag dem till skräddaren för att kunna använda dem i vinter. Jag längtar efter en garderob där nästan allt man äger går att använda alla årstider, tänk så få plagg man skulle behöva då. Speciellt i Finland där man aldrig vet vilket väder som lurar bakom hörnet.

Är riktigt ultraivrig att se hur min garderob ser ut när det här projektet är klart!! Lär ju ta ett tag men ändå.


// Hi friends, I hope you are doing good. Yesterday was a red day but today it seems like most people go back to work or school or something else. Hang in there! <3 It will all be good.

I mentioned in my last post that I am trying to create a sustainable wardrobe and talking about that, I am trying to "save" the clothes I can, which means changing them so that they fit me better and feel more comfortable. When I lived in Copenhagen I found vintage stores selling amazing old Levi's pants and skirts and I bought one of each. I LOVE these pants but I just feel that they don't really fit with my winter shoes, I am however super paranoid about the combo pants + shoes and seldom think anything fits together at all.. SO. I decided to finally do something about it so that I would feel confident in them. I turned them inside out, put them on and draw on them how I wanted to sew them. And finally today I went to my tailor so that I could wear them this winter. I am longing for a wardrobe where almost everything I own works every season, imagine how few pieces of clothing one would have then. Especially in Finland where you never know what the weather will be like next.

I am so excited to see how my wardrobe looks when I am done with this project!! I mean it will take a while but anyway.I Åbo använder jag mig av skräddaren (eller sömmerskan, har ni ett ord för det som inte syftar på ett specifikt kön?) i Saluhallen helt enkelt för att jag gick dit första gången jag ville reparera/ändra något och sedan dess har jag varit nöjd. Men!!!! Det finns tusen andra. Det finns syateljéer antagligen i de flesta stadsdelar här och jag är säker på att vilken som helst fungerar riktigt bra och att priserna säkert är lägre utanför centrum. Det känns bra att stöda det här yrket som jag misstänker riskerar (riskerat?) dö ut pga fast fashion för att det är en så låg tröskel idag att göra sig av med plagg och köpa nytt. Även om människor absolut börjat fundera om, vilket gör mig så ytterst varm inombords. Idag är hållbarhet något man gillar och inte ser som en rad tråkiga regler, tänk vad fint.

Jag har sytt in byxor själv förut och det har blivit helt okej men de här har ett så tjockt tyg att jag tvivlar på att mina synålar ens går igenom dem haha. Eller att mina nerver räcker till heh. Så därför låter jag ett proffs sköta det och då kan jag också vara säker på att det faktiskt är välgjort. Jag vet att det inte alltid finns pengar att reparera men de gånger som det finns, så rekommenderar jag det varmt. Det kan t.ex. kosta mycket mindre att reparera ett par skor än att köpa nya likadana. Och det här är så miljövänligt! För skor brukar jag gå till Hansa till Suutari Nopea men även där gäller väl samma sak - de flesta andra är säkert precis lika bra!

Om vi bestämmer oss för att reparera då vi har möjligheten, eller sy in eller ut plagg som blivit för stora och små, så kan vi behålla samma kläder år ut och år in och det är så fint! Definitionen av en hållbar garderob vågar jag påstå. Härligt hörni. Det finns något väldigt charmigt i att fixa och få tillbaka samma gamla grej men i nytt sken. Och t.ex. gällande skor är det skönt att få samma par tillbaka eftersom att man vet att de är bekväma och passar just ens egen fot. Hänger ni med? Kan vara så frustrerande att försöka hitta något som känns rätt för en själv men här vet man ju att det blir ännu mer rätt efter lite fix.

Jag skall visa er brallorna när jag fått tillbaka dem, är säker på att det blir finfint. Kram


// In Turku I use the tailor in Kauppahalli simply because I went there the first time I wanted to fix something and has been satisfied with their work ever since. But!!!! There are a thousand others too. I think there might be tailors in every part of the city here and I'm sure they all are good and that the prices might be lower outside the center. It feels good to support this profession since I've been afraid it's about to disappear because of fast fashion and the fact that it is so easy to get rid of things today and buy new instead. People are starting to think about these things more and more all the time, however, and that makes me so happy. Sustainable living is no longer something boring but instead it has become cool, I love that.

I used to fix my own pants before and the result was OK but these have such a thick fabric that I don't think my needles are strong enough to get through it haha. And I might not have enough patience heh. So I let a professional do it this time and then I can be sure that the result is really good too. I know there isn't always money to fix things but I do however recommend it every time that you have the money for it. It can actually be cheaper to repair a pair of shoes instead of buying new ones and that is environmentally friendly for sure. To repair my shoes, I go to Suutari Nope in Hansa but I guess this applies here too - every other cobbler is probably just as good!

If we decide to repair when we can, or make things smaller or larger when needed, we could have the same clothes for years and that is awesome! The definition of a sustainable wardrobe. I love it you guys. There is something very charming about letting things be repaired and then getting them back looking better than ever. And for example reagrding shoes it feels really good to get the same pair back because you know that they fit your feet. Do you know what I mean? It can be quite frustrating trying to find something that feels perfect for oneself but here you know it will be even more perfect.

I'll show you the pants when I get them back, I'm sure they will look great.


Märkte ju för den delen också att inte endast mina byxor behöver repareras.. så här ser de flesta långa svarta strumpor jag har ut. Meh : )


// I noticed that my pants aren't the only ones needing a tailor.. most of my black socks look like this. Meh : )

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog