lördag 18 januari 2020

we're moving to Copenhagen in two years

Vågad rubrik ändå med tanke på att inget är klappat och klart.

MEN!

Planen i livet är att flytta till Köpenhamn om ca två år och det kom en önskan om ett inlägg med framtidsplaner så, here we go!

Jag bodde i Köpenhamn en sommar och blev minst sagt förälskad i staden, den är fantastisk! Köpenhamn har allt man vill ha (minus skog) och med tanke på att jag bott där känns det skönt att man hittar typ utan karta, nästan överallt. Jag skall inte försköna något till överdrift nu dock hehe, jag mådde inte jättejättebra när jag bodde där och många har därför visat förvånade ansiktsuttryck när jag berättat om planen (samt förfärade för att staden tydligen är lika dyr att bo i som New York). Men när vi Interrailade upp tillbaka till Finland och stannade några nätter i Köpenhamn och umgicks med vänner osv osv, kändes det bara rätt. Japp japp jajamen hit ska jag flytta. Med killen och Berran då! <3


// The name of this blog post is crazy because nothing is settled yet.

BUT!

The plan in life is to move to Copenhagen in about two years and I promised to write more about it since you guys asked so, here we go!

I lived in Copenhagen one summer and fell in love with the city completely, it is amazing! Copenhagen has everything one can wish for (minus a forest) and since I've lived there it feels good that I know the city from before without using a map. But I won't fake anything here hehe, I wasn't feeling very good when I lived there and because of that (and since it's said that the city is as expensive to live in as New York) people have looked very surprised when I've told them about the plan. But as we were Interrailing and stayed there a few nights before coming to Turku, everything felt just right. Yes yes yuppiyes we are moving here. Me, my boyfriend and Berran, that is!Men hur flyttar man hela sitt liv till ett annat land?

Ja, svaret har jag inte direkt. Min sommar i Köpenhamn innebar ju bara att jag tog med mig två väskor och åkte ner medan ett helt liv skulle innebära möbler och fanskap. Men det måste väl göras så då gör vi det! Det jag tycker är så tacksamt med avståndet Åbo-Köpenhamn är att det finns ypperliga möjligheter att ta sig fram utan flyg. Skall man ha med sig möbler lär ju det oberoende vara det bästa. Så: färjan till Stockholm och sedan bil ner till Kph med allt man äger.


// But how does one move their whole life to another country?

Well, I don't have the answer. My summer in Copenhagen only meant bringing two bags with me and moving there for real would mean taking all the furniture etc with me. But if it has to be done we'll do it! One thing I love about Turku-Copenhagen is that it's so easy to go there without flying. And if we are taking all of our things with us I kinda guess that wouldn't even be an option. So: the ferry to Stockholm and then the car down to Cph with everything we own.
Men är det ens kul att ta med sig allt man äger? Du har ju inte precis ett minimalistiskt hem?

Haha! Just det ja. Jag är ju på något sätt minimalist i sinnet om ni fattar men mitt hem är definitivt inte ens närapå det. Här finns så sjukligt mycket saker? Varifrån jag fick pengarna eller ens lusten att skaffa allt det här är en annan femma.. Men också därför har jag påbörjat mina sälja ca allt-projekt som jag pratat om här på bloggen. Är jag fånig om jag säger att jag känner mig vuxen, ansvarsfull och vettig för att jag gör det här med tanke på flytten till Köpenhamn, dvs planerar och tänker så här långt in i framtiden? Haha. Möjligt men det känns bra. Det känns skönt att tänka att jag egentligen måste bli av med allt om jag skall kunna flytta utan att lämna efter mig något att stressa min familj med. Vem vill nu lämna efter sig ett halvt hushåll när man själv flyttar utomlands? Så! Jag har börjat i tid och därför är det skönt att vi beslutat oss för att faktiskt flytta men att vi gör det först om ca två år.


// But is it even fun to bring everything you own? You don't really have a minimalistic home, you know.

Haha! This. In a way I am a minimalist in my mind but when you look at my home you wouldn't notice it. I have so much stuff? I can't understand where I even got the money or need to buy this much. But partially because of Cph, I've started selling basically everything I don't use anymore, like I've told you here on the blog. Am I silly if I tell you that I feel super grown up since I am decluttering at home because of our move to Copenhagen in two years? I mean, planning this much ahead. Haha. Maybe, but this project feels good. It's actually kinda nice that I have to get rid of everything if I want to move without leaving my family with all this clutter. I mean, who wants to leave half of their stuff to someone else when moving? So! I am prepared and I have started this project very much on time and that's why it feels good that we will stay here another two years.Hur skall ni leva i en stad lika dyr som NYC?

Nu har jag ju på något vänster lyckats bo i Köpenhamn då jag gjort praktik och alltså inte haft lön så jag tänker mig att det löser sig jättebra när man har lön. Det är iofs ett under att jag hade ens 1 € kvar på kontot efter den sommaren men jag vågar tro att det går. Mitt mål är att bloggen och företaget skall löpa på så bra att jag kan leva 100% på det (helt underbart att bo i Köpenhamn och få strosa runt på gatorna om dagarna för att man är egenföretagare och därför egentligen har tid/möjlighet, kan inte tänka mig något mer fantastiskt!) men om det inte är lönsamt då ännu är jag helt enkelt tvungen att hitta ett arbete. Jag vill ju påstå att jag kan danska men min kille lär väl brista ut i skratt när han läser det här.. men om ni väljer att tro på mig i stället så ja, jag vill påstå att jag kan och förstår danska och det kan väl gynna om man söker jobb. En dröm för mig är att kunna jobba på något företag som arbetar etiskt, tänk om det kunde bli Organic Basics t.ex.! De är från Köpenhamn.

Så summa summarum: jag tror vi fixar det! Men vi flyttar iofs inte innan vi vet att vi har jobb där.


// How will you be able to live in a city as expensive as New York?

Somehow I managed to do this when I had my unpaid internship in Copenhagen so I guess I will manage now when I do get paid. It's actually a miracle that I had even 1 € on my bank account after that summer but I believe I'll make it this time. My goal with the blog and my company is to be able to work with it full time (it would be awesome to have my own company and own schedule because of that and therefore be able to walk around in Copenhagen and explore the city) but if I can't live completely on my own little business, I will have to get a job there. I try telling people that I do understand Danish but I guess my boyfriend will laugh from reading this.. but if you decide to believe me instead, then yes, I think I would understand enough Danish to be able to work there. A dream would be to work for an ethical company, like Organic Basics! They are based in Coppe.

To put it short: I think we'll make it! But we won't move until we know we both have a job there.
Kommer ni att ha en social framtid?

*skrattar åt frågan fastän det var jag själv som skrev den nyss*
Jag tror det hehe. Min kompis Aimi (fotot) bor där och har jag tur kanske någon annan kompis också flyttar dit. Där finns ju dessutom enormt mycket finlandssvenskar, har jag märkt, och det tror jag gynnar! Men redan via Aimi lär det vara ganska enkelt att få några kompisar till. Jobbar jag på heltid med bloggen då tror jag att det kan gynna mig gällande nya kontakter och så klart också om jag är tvungen att hitta ett annat jobb. Skejtarkillen lär väl få vänner från alla håll för han är världens bästa.


// Will you have a social life there?

*laughing at this question even though I wrote it myself*
I think so hehe. My friend Aimi (in the photo) lives there and if I'm lucky some other friends will move there too. And there are btw a lot of Swedish speaking Finns there, I've noticed, and I think that will make it easier! But already by having Aimi there it feels a lot easier to make more friends. If I work full-time on my blog I think I will be able to make new friends via that and of course if I get another job too. My boyfriend the skater boy will make lots of friends because he is the best.


Varför flyttar ni först om två år? Varför inte om ett halvt år eller fem?

Två år är väldigt taktiskt på många vis. Min kille gör sin civiltjänst som han skjutit upp ett bra tag och den måste göras klart. Bara det liksom. Sedan har jag inte mycket slantar på kontot just nu, oh herre om jag bara kunde få spy ut lite frustration över hur svårt det är för mig att få pengar. ALLT jag tjänade in förra året i företaget, gick till företagskostnader. Så ledsen över det. Så det är jätteviktigt för oss båda att vi på riktigt har en trygg summa på kontot som vi sparat in, så att vi delvis kan bo där (sjuka hyror!), äta där (sjukt dyr mat!) och samtidigt mata vår bebis-Berran (också dyrt). Om två år känner jag också att jag antagligen kommit bra mycket längre med mitt företag och att jag således kanske faktiskt kan leva på det. Om två år har Berran också lärt sig all vett och etikett vilket kan vara skönt att ha undanstökat när man bor i en storstad utan jättemånga bekanta att hjälpa till med vakt osv osv.


// Why are you moving in two years and not in six months or five years?

Waiting two years is actually the perfect timing for us. My boyfriend is doing his non-military service at the moment so that has to be done. That's one thing. Then I don't personally have that much money at the moment, oh my if I could just let you know how frustrating it is that it has to be so darn hard to make money on what I do. EVERYTHING I earned last year went to company costs. I'm so sad about that. SO it's really important for the both of us to have a good amount of money on our bank account from savings, so that it will help us with living in Copenhagen (crazy rents!), help us with buying food (it's so expensive there!) and to be able to feed Berran too (pet food is expensive). In two years I have probably made some progress in my company and therefore I might actually for real be able to live through it. In two years Berran should have learned everything that she needs to learn and that would be a big relief in a city and country where you don't have that many people who can help you with taking care of a dog.


Vart annanstans kan du tänka dig att flytta om ni inte hittar jobb eller boende etc i Köpenhamn?

Århus! Malmö! Har tyckt om båda mycket då jag varit där. Älskar också Jylland för det är så galet fint men jag vill helst under den här perioden i livet bo i en större stad och tydligen fanns det inte så många av dem i Danmark hehe. Så Köpenhamn, Århus eller Malmö.


// If you don't find a job or a place to stay in Copenhagen, where would you like to move then?

Aarhus! Malmoe! I liked both of these cities when I visited them. I also love Jylland because it's so amazingly beautiful but I think I want to live in a bigger city at the moment and apparently there aren't that many of them in Denmark hehe. So Copenhagen, Aarhus or Malmoe.

Vad ser du mest framemot med Köpenhamn?

Att lära mig danska på riktigt och kunna tala det själv. Jag ser också framemot cykelkulturen igen <3 Den må vara uttjatad och något alla hört om men när man ser och upplever den på riktigt är det ganska fascinerande. Och det är nog överlägset lättast att ta sig fram på cykel där. Jag ser också framemot lägenheten!! AJAJ hörni vad fina de är i Kph. Ser framemot allas attityd till livet där, man dricker vin på en gammal gravgård på en tisdag fast man har jobb nästa dag. Ingen skam i det, inga konstigheter. Köpenhamn är ju också så oerhört coolt med tanke på arkitektur och Christiania och t.o.m. deras konstgjorda gräs-skidbacke och havsbaden vid de olika bryggorna riktigt i centrum.. det är något helt speciellt med Köppe. Fina fina Köppe <3 En grej som också är världens bonus med Köpenhamn, är att det är på det kanske mest perfekta läget i Europa för någon som är hemma från Finland. Det är enkelt att ta sig hem till Åbo med tåg + färja när det behövs och enkelt att åka tillbaka. Men det är också jättelätt och smidigt att ta sig vidare ner till resten av Europa från Köpenhamn, med tåg då. Hamburg, Amsterdam, Paris, London och andra stora och små städer är på riktigt inte alls oöverkomligt långt borta. Jag ser så mycket framemot att tågresor till andra länder lätt kan bli vardag här.

En annan grej: dumpster diving. Det ser jag framemot så mycket. SÅ! MY! CKET!


// What are you looking forward the most to in Copenhagen?

Becoming fluent in Danish. I also can't wait to live in a bike city again <3 I know most people have heard about the bikes there but it's really special when you see and experience it yourself. And it's the easiest way to get around for sure. I am also looking forward to living in the apartment we'll have!! OH my they are all so beautiful in Copenhagen. I love the attitude people have there, you drink wine on a Tuesday at a grave yard even though you have work the next day. There's no shame in it, nothing weird. Copenhagen is also very cool regarding the architecture and Christiania and even their fake grass ski slope and the "brygges" where you can swim in the center of Cph.. there is something very special about Copenhagen. Beautiful beautiful Copenhagen <3 Another thing I love is that it has the perfect location for someone who comes from Finland. It's easy to go there from Turku by ferry and train and easy to get back too. And also, it's really easy to get to big cities in Europe by train. Hamburg, Amsterdam, Paris, London and so on, they are not at all that far away, I can't wait to live in a place where trips like these are so accessible.

Another thing: dumpster diving. I am looking forward to doing that so much. SO! MUCH!
Hur länge vill ni bo i Köpenhamn?

Obestämd tid! Men knappast tills vi är gamla och grå. Tydligen borde vi hinna bo i Amsterdam också haha. Och så älskar jag ju nog Finland och vill gärna ha ett eget hus här i något skede. Men några år, kanske mer om vi känner att vi är som mest hemma där. Det sköna med killen min är att allt passar, vi kan göra vad vi vill och vi känner inte press. Så vi får se liksom.


// For how long do you want to live in Copenhagen?

I don't know! But probably not until we are old and grey. And apparently we should live in Amsterdam too at some point haha. And I love Finland a lot so I would love having my own house here some day. But a few years, maybe more if we feel at home in Copenhagen. The best thing about my boyfriend is that everything is possible, we can do what we want and there's no pressure about anything. So we will see.


Ju mer jag skriver om det, desto skönare känns det. Helt underbart att ha det här som ett mål och att egentligen allt vi gör gör vi för det här. Jag säljer sakta men säkert bort alla kläder jag inte använder, försöker investera i sådant som håller och känns jag, vi båda jobbar för att ha en slant eller två, vi gör inte renoveringar och målerier på väggar helt enkelt för att vi vet att den här lägenheten är tillfällig för oss osv osv osv. Man planerar och drömmer och en dag blir det sanning. Fint <3

Har du planer på att flytta till en annan stad eller ett annat land? Vart, när och varför? Ha en fin lördag!


// The more I write about this, the better it feels. It's so wonderful to have this as a goal and that everything we do today kind of is for this. I am slowly but surely selling all of the clothes I don't use anymore, I try to invest in pieces that last and feel like me, we both work to make money, we don't do big changes like renovations and stuff because we know that this apartment is just temporary. You plan and dream about it and then one day it becomes reality. I like that <3

Are you planning on moving to another town or country? Where, when and why? Have a great Saturday!

9 kommentarer

 1. WOW!! KUL! köpenhamn är en drömstad, ville mest av allt bo där när jag var barn :') nu vet jag inte var jag skulle vilja bo, trivs bra hemma i sverige tror jag?? hur som, lycka till med planerna <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha tack Kayla <3 Det är så kul och jag tror också det gör en gott att drömma lite liksom, fast det är hela två år tills dess. Och vad fint att du trivs <3 Egentligen trivs jag också bra i Finland men känner mest att jag behöver lite annat för en stund, kommer gärna tillbaka sedan. Allt är så bra här ju! Kram

   Radera
 2. Woh! Btw, hur tar man sig enklast/billigaste malmö-köpenhamn? Har aldrig varit i Köpenhamn men tänker planera in det i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! : ) Menar du från Malmö till Köpenhamn eller från Stockholm ner till Malmö eller Köpenhamn? Oberoende så har jag, de gånger jag åkt sträckan, tagit 8.25-tåget från Stockholm till Köpenhamn, utan byten. Priset kan variera massor faktiskt! Det kan vara 60 € eller 30 € och så beror det så klart på vuxen/studerande osv osv. Det jag märkt är att det verkar vara billigare i vissa fall att köpa biljett Stockholm-Malmö och sedan Malmö-Köpenhamn. Då åker man med ett närtåg och inte SJs stora långdistanståg, sista sträckan då. Jag tycker själv det har varit superbekvämt med Sthlm-Kph, de går på bara fem timmar! Från Malmö-Köpenhamn (om det var det du menade) går det en massa tåg! :) det är jättepraktiskt. Det tar dock ca en timme pga flera stopp och ibland passkontroll m.m. Jag rekommenderar varmt en liten tågresa ner till Köpenhamn, det är så fint och kul där <3 om du behöver tips på bra ställen osv så kan du alltid skriva till mig så försöker jag hjälpa! Köpenhamn har så mycket kultur m.m. som lönar sig att se. Och viktigt att våga sig bort från Ströget så man verkligen får uppleva staden! kram

   Radera
  2. Och just det! Kom ihåg pass fast det är inom EU! Behövs ofta i tåget

   Radera
  3. Tack för ypperlig info! Planen är att ta båten över från Helsingfors till Stockholm, åka tåg till Malmö för att spendera några dagar där och sen över till Köpenhamn. Detta ska göras så billigt som möjligt, antar det finns mysiga hostel i Köpenhamn. Är peppad på att urforska Norden mera än bara Stockholm dit jag har varit så många gånger. 5 timmar är inte illa, plus att man har utsikt att titta på under tiden :)

   Radera
  4. Ingenting, bara roligt att få tipsa:) och oj vad kiva!!! Du kommer nog att älska Köpenhamn. Rekommenderar att traska runt i deras vackra parker (Fredriksberg Have t.ex.), att upptäcka Nörrebro och Vesterbro, samt kanske gå till Sydhavnen och Örestad för att se deras moderna arkitektur som är så speciell. Ködbyen också fantastisk!! OCh ALLT!! Köpenhamn är härligt, vad roligt att du skall fara dit. Men! Det blåser ofta hårt där haha, så mkt hav osv där, så klä dig varmt:)

   Radera
 3. Vilket fint inlägg! Jag skulle gärna studera någon annanstans än i Hfors där jag bor nu, men vet inte var hehe. Kanske i Åbo ;) eller så någonstans i Sverige. Skulle också gärna bo en kortare period någonstans utan att flytta dit för gott. Men i slutändan hoppas jag jag hamnar i ett gammalt hus på landet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Saga <3 Så glad att du kommenterar! Åbo är ju en finfin studiestad och här finns så mycket gulligt och bra på G! Även om man ofta hör bara negativt, hehe (torgparkering och Funikular m.m. som enligt medier bara går åt pipan). Min kusin studerade i Helsingborg och det var en jättefin stad, Jönköping också ganska mysigt där min bästa kompis studerat. Själv gillade jag Malmö massvist när jag besökte det 2018. Överlag tror jag det finns ganska fantastiska studiestäder just i Sverige. Men fast man inte skulle flytta så är det bara allmänt trevligt att drömma om det:))) kram (jag vill också bo på landet i något skede)

   Radera

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog