söndag 2 februari 2020

fermented red cabbage + my first post for Luonnonkaunis



Galen dag igår och idag! Känns som att jag jobbat med Berran 300% de senaste dagarna, för jag vill att hon lär sig så mycket som möjligt nu, så snabbt som möjligt. Drömmen är en hund som kan gå löst utan att rymma och i sommar kommer det vara härligt på stugan och i allmänna skogar. Igår tröttade jag ut henne för att det gör det enklare för henne att vara ensam efteråt, så vi var i parken med frisbeen och lekte. Resultatet: dränkt råtta. Hon ser helt galen ut när hon blir smutsig haha. Men, oberoende, någonstans däremellan fick jag gjort en fermentering jag tänkt göra länge men undvikit pga sår på händerna.


// Today and yesterday have been two crazy days! It feels like I'm working 300% with Berran at the moment, because I really really want her to learn everything as fast as possible. The dream is to have a dog that can walk without a leash, without running away and that will be such a relief in the summer when we go to our summer place or to the forest. Yesterday I tried making her as tired as possible so that it would be easier for her to be alone afterwards, so we went to the park with the frisbee and played for a while. The result: a wet rat. She looks so crazy when she has been outdoors in the dirt haha. But, anyway, at some point I did have time to finally ferment some cabbage that I had been meaning to do for a long time but couldn't because of a cut in my finger.



Det är enkelt att fermentera rödkål, t.ex. Man skär bort roten/stammen och skär sedan tunna strimlor av kålen. Väg strimlorna och lägg i salt som motsvarar 1,5-2% av kålens vikt. Knåda med händer tills kålens saft lösgör sig. Det skall rinna, inte droppa, från kålen då du lyfter den. Då vet du att den är tillräckligt knådad. Lägg i en ordentligt rengjord glasburk och pressa ner kålen så den täcks av sin egen vätska. Använd dig av påstricket för att ytterligare trycka ner kålen och skruva fast ett lock på burken sedan. Ställ den på en djup tallrik i ett mörkt rum i rumstemperatur i 2 veckor och därefter i kylskåp i ytterligare 2 veckor. Sedan är den klar att äta, bara den inte möglat. Jag lyckades allra bäst med kål senast medan övriga projekt verkade mögla enklare, därför vill jag tipsa om det här idag.


// It's easy to ferment red cabbage, for example. You remove the root/stem from it and then slice it into thin slices. Weigh the slices and add salt as much as 1,5-2% of the cabbage's weight. Squeeze the cabbage with your hands until the juice from it comes out. The juice should be flowing down when you lift the cabbage, not drip. Put it in a jar you have cleaned really well and push the cabbage down to cover it with its own juice. Use the water bag method to help the cabbage go even lower and put a lid on the jar. Put the jar on a deep plate in a dark room in room temperature for 2 weeks and then move it to the fridge for another two weeks. Then it should be ready to use, unless it has mold on it. However, I feel that cabbage was the easiest green to succeed with, so you I'm sure you will too : )


Fermenterad mat är ett jättejättesmart sätt att bevara mat och på så vis minska matsvinn, samtidigt som det är otroligt hälsosamt och bra för magen att äta dessa syrade grönsaker. Jag rekommenderar varmt Jenny Neikells böcker Fermentera och Fermentera 2.0. Fina bilder, enkel att förstå, inspirerande. Så här kan man göra inhemsk mat mycket mer intressant med väldigt enkla ingredienser.


// Fermented food is perfect for saving food from going to waste and at the same time it's really healthy and good for our tummies to eat these. I highly recommend the Swedish books Fermentera and Fermentera 2.0 by Jenny Neikell (but there are others in other languages too, ofc). Nice photos, texts easy to understand, inspiring. This way we can make Finnish food a lot more interesting with really few and simple ingredients.



Och just det!!!! HURRA!! Idag har mitt första blogginlägg för Luonnonkaunis publicerats. Är så glad över den här möjligheten. Jag bestämde mig faktiskt med Krisse att jag skriver enkom på finska och det var ju sannerligen bra övning. Med hjälp av både mamma och henne blev det ju en text tillslut och idag handlade den om att resa med tåg från Helsingfors till Hong Kong. Du kan läsa den här.

KRAM


// And oh!!!! HURRAY!! Today my first blog post for Luonnonkaunis has been published. I am very happy to have gotten this opportunity. I actually decided with Krisse that I would write only in Finnish and it was really good practice for me. With the help from her and mum, it became a real text in the end and this time it's about travelling from Helsinki to Hong Kong by train. You can read it here.

HUGS

Skicka en kommentar

Använder Blogger.

Social

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog