torsdag 27 februari 2020

taking care of my wool sweater - genius pilling remover
Ni vet att en så viktig del av att äga kläder är att också kunna ta hand om dem.. så de håller längre! Då är de billigare för oss och har en mindre belastning på moder jordiz. Här får ni ett finfint tips på en produkt man kan använda för att göra tröjor lite finare efter användning. (Det var förresten terapeutiskt, plus plus plus).

På ovanstående fyra bilder har min favorittröja (den jag använt alla dagar sedan jag fick den i början av januari he-he) en massa noppor efter min aktiva användning. Jag var tvungen att gräva fram den maskin som tar bort dem, en pryl som jag fick av mormor eller farmor tror jag. Den är fenomenal! Om någon därute vet vad den heter får ni hemskt gärna säga, för mig är den bara en "nopp-maskin".

Jag stack in handen i tröjan och lät den vila horisontellt på min hand, så att jag enkelt framför mig skulle se var alla noppor var. Sedan var det bara att köra igång maskinen och placera den över nopporna. Maskinen är verkligen en gåva från ovan och fungerar så bra med det enda minuset att den måste tömmas ofta då den är så liten. I den blå luckan samlas allt den sugit åt sig och ibland fastnar det också i själva kniv/sugdelen.


// You know that it's an important part of owning clothes to also know how to take care of them.. to make them last! This way they become cheaper for us and will at the same time have a smaller impact on the environment. Here is a great product I recommend using to make your sweaters look nicer after using them. (It was actually quite calming as well, yay).

In the photos above you see my favorite sweater (the one I've been using every day since I got it in January he-he-) with a lot of pilling after me using it so much. I had to take my little pilling remover machine that I got from one of my grandmothers I think. It's phenomenal! If anyone out there knows what it is called, please tell me, for me it's just a "pilling machine".

I let the sweater rest on my hand, so that I could see the pilling easily in front of me. Then I just started the machine and places it on the pilling. It's a really really great little product we have here but the only downside is that it is so small that it has to be emptied all the time. Everything goes to the blue little pocket you can see on the machine and sometimes pilling gets stuck in the metallic part as well.
Här har ni den lilla mirakelmaskinen!

// Here we have the little miracle!


Före och efter

// Before and after
Resultatet! Som en ny fräsch tröja jämfört med innan och otroligt mycket var det sist och slutligen jag noppade bort. Bra grej! Jag är också oerhört intresserad av en steamer eller någon hemgjord variant som inte kostar. Kanske ni skulle gilla en serie med tips på hur man sköter sina kläder? De är ju, trots allt, en stor del av vår vardag.

Läs gärna mitt inlägg med 13 tips att få kläderna att hålla längre. Kram!


// The result! It looks like new and a lot fresher than before, I had to remove a lot of pilling actually. Great little machine! I am also very interested in a steamer or some home made alternative to that, that wouldn't cost. Maybe you'd like to read more about taking care of clothes? I mean, they are a big part of our lives.

If you want to, feel free to read my post with 13 ways to make your clothes last longer. Hugs!

8 kommentarer

 1. Min kille har faktiskt just precis köpt hem en sån, den var till och med lite större. Så nu ska jag också fixa kläder som fått noppor. Kan inte fatta att vi inte haft en tidigare. Han köpte också någon sorts klädborste som också ska vara bra för att ta hand om kläderna, är det något du använder? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en produkt jag nästan vågar säga att man måste ha hemma! Men har hört att det går med engångsrakhyvlar också:) och så kan man ju klippa med sax också men det tar säkert längre tid. Jag har någon form av borste-ish, som skall motsvara de där tejprullarna man kan köpa idag som tar bort damm från kläder. Den borsten jag har är gjort av nåt sorts tyg som samlar upp dammet och därför är den återanvändbar, helt super! Man måste bara minnas att dra åt rätt håll så den tar bort dammet, inte lägger tillbaka det på kläderna haha. : )

   Radera
 2. Åh har länge velat köpa en såndär noppmaskin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är super!! Vet inte var man får köpa då jag själv fick den av mormor eller farmor, men tänker att de kanske nog finns i varuhus m.m. och online! Den är fenomenal, kram

   Radera
 3. yesss noppmaskinen e också min bästa vän!8-)

  SvaraRadera
 4. Hej :)

  Det är väldigt viktigt att ta hand om sina ylletröjor på bästa möjliga sätt och det är stor skillnad på om tröjan är 100% ylle eller om den innehåller olika tex. syntetiska material. Jag skulle absolut rekommendera en ullkam eller ”klädborste” till naturmaterial medan dendär noppmaskinen är mera lämplig till syntetmaterial såsom polyester och akryl. Det e skillnad på materialens fibrer och ylle lönar sig att ”kamma” istället för att klippa, som maskinen gör. :)

  Men roligt att du märkt hur kul kläunderhåll är. Har själv mycket ylleprodukter som jag regelbundet sköter och det förlänger absolut klädernas livslängd och ylle ”måste” man nästan lite sköta om för att man ska få det bästa ut av plaggen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Effi!! Tack för kommentaren! Jag visste faktiskt inte det här men har sett en sådan där kam :) kanske måsteskaffa en, liksom en borste som putsar bort smuts från kläder. Hoppas allt är bra med dig!! Kram

   Radera

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog