tisdag 7 april 2020

GOLDEN MILK / guldmjölk med gurkmeja - enkelt recept




Låt mig presentera något intressant för er...

... GOLDEN MILK eller guldmjölk!
- en varm mjölkdryck med gurkmeja. Turmeric latte kanske du också hört om. För mig är den här drycken intressant för gurkmejans hälsoeffekter, som sägs kunna lindra ledsmärta. Jag har nog en del inflammationer i kroppen och tänker att en kopp gult åtminstone inte skadar.

Det här receptet blev riktigt bra och smakar ungefär som te, på något sätt. Ett alternativ att ta till dagar då andra varma drycker inte känns intressanta.

För 1 portion, gör så här:

Lägg 2,5 dl havremjölk, 1 tsk kanel, ½ tsk gurkmeja, pyttepyttelite salt, en gnutta malen svartpeppar och 2 dadlar utan kärnor i en blender. Kör på full styrka 1-2 minuter och häll sedan genom en sil i en kastrull. Koka upp kastrullen medan du kontinuerligt rör om för att mjölken inte skall brinna i botten. När hett, stäng av och häll i mugg för servering! Smakar extra bra med kanel på toppen.

Varning! Alla tål inte gurkmeja och kan få ont i magen av det. Testa dig fram!


// Let me present something interesting to you...

... GOLDEN MILK!
- a warm milk with turmeric. You might also have heard of turmeric latte. To me this drink is interesting mostly because of the health benefits turmeric has, it's said to relieve joint pain. I think I have some inflammations in my body so I guess drinking a cup of yellow every now and then at least isn't bad for me.

This recipe was good and it tastes almost like tea, somehow. An alternative to days when other warm drinks don't feel interesting.

Directions for 1 portion:

Put 2,5 dl of oat milk, 1 tsp of cinnamon, ½ tsp of turmeric, a tiny tiny bit of salt, some black pepper and 2 dates without stones into a blender. Let the blender work for 1-2 minutes, then pour it through a sieve into a pot. Stir continuously until hot and then turn off the heat. Pour into a cup and enjoy! Tastes extra nice with some cinnamon on top.

Warning! Not everyone feels well after eating turmeric and some people get some stomach ache from it. Try it carefully!

2 kommentarer

  1. Har ALLTID undrat över golden milk!! Vill gärna testa. Kan man ta bort dadlarna och värma allting i en kastrull medan man vispar, eller förstör man poängen då? Mvh, mixerlös

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!! Bra att du frågade för jag hade faktiskt tänkt skriva det i blogginlägget men glömde! Du kan så klart lämna bort dadlarna och sötning överlag och då bara blanda för hand och koka upp ELLER byta ut dadlarna mot t.ex. lönnsirap/annan naturlig sirap eller socker! Det fungerar lika bra men resultatet blir kanske pyttelite mindre "krämigt" då dadlarna har en tjock konsistens:) blir gott ändå, min första gång var med agave ist för dadlar!

      Radera

Använder Blogger.

latest on Instagram @groniabo

Search This Blog